Den 28 augusti kommer Mickel i Långhult till Hagshult för att berätta sagor och sägner.
Per Gustavsson är sagoberättare och författare, bosatt i Bjärnum. I 20 års tid har Per rest land och rike runt och berättat sina både drastiska och allvarliga historier. Berättelser som inte bara roar utan också ger en bild av vardagslivet i ett inte alltför avlägset förflutet.
När Per besöker Hagshults bibliotek framträder han som sagoberättaren Mickel i Långhult. Klädd i slokhatt, trasig långrock och träskostövlar tar Per åhörarna med till Mickels tid.
Mickel i Långhult föddes 1778 och dog utfattig i sin backstuga 1860. Han är Smålands och vårt lands store sagoberättare. ”Den svenska folksagokretsens största trumfäss” har Harry Martinson kallat honom. Stoffet till sina berättelser tog Mickel från traktens sagor och sägner men gav dem en personlig utformning.
Per berättar om tomtar och troll, hiskeliga jättar och näcken i sjön. Men också om modiga pojkar och flickor som övervinner alla svårigheter. Hör om den underbara kvarnen som malde silverpengar och om guldäpplen som botar sjuka. Som vanligt när Per berättar blir det utrymme för mycket skratt och en och annan rysning.
Ingen berättarstund är den andra lik utan varierar beroende på berättarsituationen. Per improviserar utifrån ett berättarstoff och strävar efter att skapa en dialog med lyssnarna. Pers berättelser passar både barn och vuxna, här har man roligt tillsammans.
Per Gustavsson har med sitt berättande verksamt bidragit till att lyfta fram den bortglömda svenska folkdikten och är en förgrundsgestalt i den nya berättarrörelsen som växer fram i Sverige. Han har grundat Sagomuseet i Ljungby och startat Ljungby berättarfestival, landets största festival för muntligt berättande.
Per Gustavsson har skrivit ett 25-tal böcker för både barn och vuxna med sagor och sägner bl a Ritsagor, Mickels sagor, Sägenresan och Läskiga vidunder och sällsamma djur. Senast utkomna är Göingesägner, som är en bred skildring av sägenskatten i nordöstra Skåne och När träden valde kung, som rymmer små sagor och legender om träd och buskar.
Per Gustavsson. Foto: Lars-Erik Tobiasson