En omfattande inventering av bebyggelsen i Vaggeryd och Götafors pågår nu för fullt i Waggeryds Museiförenings regi.
Arbetsgruppen under ledning av föreningens ordförande Lars Erik Joakimson har arbetat med projektet under en längre tid. Just nu pågår själva slutspruten av fältarbetet där gruppen på ort och ställe studerar byggnaderna.
Vi följde med arbetsgruppen på en stadsvandring utmed Boarpsvägen i Vaggeryd en kall men solig senhöstdag. Det blev ett intressant och lärorikt strövtåg fylld av begrundan och resonemang samt en hel del dörrknackning för att plocka fram okända fakta och reda ut hastigt uppkomna frågeställningar. Solveig Hansson som skötte protokollet fick göra åtskilliga kompletteringar av grundmaterialet under vandringen.
Boarpsvägen har ju en spännande byggnadshistorisk bakgrund eftersom området kring bron över Hjortsjöån tidigt var ett centrum med egna butiker och bostäder innan själva tätorten Vaggeryd hade sett dagens ljus. Några av märkeshusen som knekten Konrad Granaths höga och smala hus är borta liksom Thyra och Sigfrids Sandströms klassiska jugendvilla som låg alldeles intill sjökanten med tennisbana på motsatt sida av vägen.
Men det finns ändå åtskilligt intressant att studera och begrunda. Som framsyntheten hos dem, företrädesvis var de Munksjö-anställda, som tidigt valde att slå ned sina bopålar här, i små eller större villor, lite vid sidan av de centra som fanns i Götafors och Vaggeryd. I gengäld fick de obegränsad tillgång till Hjortsjöns stränder med allt vad det innebär av glädjeämnen året runt.
Sven Lindström byggde sin villa i två våningar 1931 i själva brytpunkten mellan Boarpsvägen, Malmgatan och Bäckalyckevägen – idag ägs huset av Sven Lindströms son Gustav. Här låg bebyggelsens yttersta utpost i många år innan den tog nya språng norrut på 1960-, 1980- och 2000-talen.
Det språnget innebär att Gustav Lindströms 80 år gamla hus ligger nästan vägg i vägg med den moderna villa som ägs av Inger Brännström och Sven-Bertil Karlsson, uppförd för bara några år sedan.
Spännande och tvära kast, typiskt för Boarpsvägen.
Framför Gustav Lindströms villa, uppförd 1931.