Jo Agnar Hansen från Alvdal i Hedmark i Norge är guru i ämnet vallhundar. Just nu gästar han Bratteborg och Vaggeryds kommun för att berätta om hur man arbetar med främst bordercollies som är den vanligast förekommande vallhundsrasen.
I dagarna håller Hansen en så kallad clinic med Smålands Vallhundsklubb i Jönköpings län i Bratteborgs ridhus där instruerar både folk och fä och berättar om sina erfarenheter från arbetet och de lärdomar han dragit.
Jo Agnar Hansen kommer från Alvdal som ligger söder om Röros i höjd med norra delen av Dalarna mellan Femundsjöen och svenska gränsen i öster och Gudbrandsdalen/Rondane nasjonalpark i väster. På fjällvidderna 500 meter över havet är duktiga vallhundar en förutsättning för att arbetet med fåren ska kunna fungera.
Det är sina erfarenheter från detta arbete med får och hundar på fjället som han delar med sig av i Bratteborg.
Det är huvudsakligen under tiden november -april har Hansen har tid med att sprida budskapet. Samtidigt är det en fjäder i hatten för vallhundsklubben att kunna en så respekterad och uppskattad föreläsare till sig.
Miljön i ridhuset i Bratteborg skiljer sig förstås från norska fjällhedar men verktygen är desamma vare sig man använder hundarna tävlingssammanhang eller i arbetet.
– Det är ett tecken på god djurhållning är att hundarna får arbeta och att de tillrättavisas på rätt sätt. Fördelen med att vi kan vara här i ridhuset i Bratteborg är att instruktionen och kommunikationen blir så mycket tydligare, säger Samuel Wåhlin från Bratteborg.
Hansen tar deltagarna med sig ut på ridhusets golv där matte/husse får lära sig vikten av ett fast och tydligt ledarskap och där hundarna visar prov på blixtsnabba reaktioner, lyhördhet, snabbhet och uthållighet när de i samspel med föraren lotsar en fårskock med tre svarta och tre vita får fram och tillbaka över ridhusets golv. Man behöver inte vare sig älska hundar eller vara hundägare för att imponeras.
– Kommunikationen mellan förare, får och hund är fascinerande, säger Ann-Christine Gustavsson från Värnamo.
Hos henne får vallhundarna arbeta.
– Min man är mjölkproducent och i arbetet med korna har vi stora nytta av vår hundar,konstaterar hon.
Det är ett slitgöra för hundarna med start och stopp var tredje sekund eller något liknande på en konditionskrävande yta med sand och sågspån som avsedd för hästar. Men de tycks älska detta hårda arbete med fårhjorden.
En av hundarna lyssnar till namnet ZikZak. Efter arbetspasset hänger tungan som en röd slipps när hon sätter tassarna i en hink med kallt vatten för kylning. Men ögon strålar och svansen viftar. Detta tuffa arbete är livet för en vallhund!