Frågestund/debatten när projektet Handelsplats: Göra skillnad drog igång blev oväntat konstruktiv.
Ungefär 80 personer var samlade, politiker, kommunala tjänstemän samt företrädare för handel och näringsliv i Skillingaryd och Vaggeryd.
Efter de två inledande föredragen med Ulf Dahlqvist och Alan Dilani, som vi berättat om, vidtog ett samtal mellan panelen och publiken som rejält spräckte de uppsatta tidsramarna för moderatorn Mattias Toftgård.
Evald Andersson underströk hur viktigt det är att medvetandegöra för kommuninvånarna hur viktigt det är gynna den lokala handeln. Han tog också upp den nya V-symbolen:
– Jag undrar om ni är på rätt spår med den. så vitt jag vet finns det heller inget politiskt beslut om att använda V-symbolen, framhöll han.
– Det gamla vagnshjulet har en lång historia som symbol för både Vaggeryd och Skillingaryd. Jag tycker att ni noga ska överväga om ni går ifrån den. Som det nu är blir intrycket väldigt virrigt.
Louise Skålberg från kommunledningskontoret svarade Evald med självkritik för otydlighet. Det är nämligen inte fråga om att ersätta den gamla kommunsymbolen.:
– Vagnshjulet ska finnas kvar. V:et ska fungera som ett platsvarumärke och symbol för platsen och visionsarbetet, det har inget med organisationen Vaggeryds kommun att göra.
Lars Erik Joakimson efterlyste förslag på hur orterna kan sticka ut. Dilani svarade med att lyfta fram bilfria kommuncentra, grönska, kulturaktiviteter, attraktiva butiker, restauranger som serverar hälsobefrämjande mat så att folk vill äta där.
– Varför inte två bilfria dagar i centrum för att bereda väg för ett ”Walking Vaggeryd”, föreslog han.
– Det gäller att skapa centrumtorg som attraherar ungdomar. Här finns inga sådana mötesplatser, inga cafeterior där de kan mötas.
Alan Dilani anser att det saknas identitet i kommuncentra.
– Se sjön med de fina husen där som en intellektuell utmaning och förstärk centrum genom en förbindelse med sjön för att skapa identitet för den lilla staden. Gör Järnvägsgatan bilfri, ordna lekplatser i centrum.
Lena Widesdotter underströk att med två centrum har kommun dubbelt så mycket att erbjuda.
Per Nordh, med 50 år i centrumhandeln, ser fram emot samarbetet med kommunen.
– Torget i Vaggeyd skulle kunna göras mycket roligare, att en butik försvann och ersattes av ett kontor gynnar ju heller inte handeln.
Jonas Hugosson tog diskussionen ett steg längre:
– Långsiktigheten måste var vägledande för oss. Varför skulle vi inom handeln inte kunna enas om fem förbättringspunkter varje år? Det här måste vi utveckla tillsammans, titta på varandras butiker, ge feedback och bygga upp gemenskap.
Alan Dilani, Ewa-Britt Filipsson, Ulf Dahlqvist och Louise Skålberg utgjorde panel.