Det blev tummen ned från kommunfullmäktige på socialdemokratiska broderskapsgruppens motion från 2009 om riktlinjer för skolans samarbete med föreningar, kyrkor och andra samhällsaktörer.
Redan tidigare hade kommunstyrelsen förordat avslag. Men Kristdemokratiska fullmäktigegruppen med Stefan Ottosson ville inte ge sig så lätt och reserverade sig mot beslutet.
Så här gick debatten:
Stefan Ottosson (KD): – Det är en mycket viktigt motion. Det är bra att BUN har jobbat igenom den. Vi i KD är inte nöjda med att den avslås rakt av. Vi förstår problemen och tycker att det är viktigt att BUN bildar referensgrupp så att vi får en dialog. Detta bör vi ställa upp på. Jag har därför en tillägsyrkan om att barn- och utbildningsnämnden bildar en referensgrupp för politiker, tjänstemän och andra aktörer.
Kenneth Åberg (S):– Viktigt ta vara på alla goda krafter för att skapa ett naturligt samarbete i dessa frågor. Som Stefan Ottosson är jag glad för en omsorgsfull behandling. Jag inser svårigheten, särskilt konfessionella inslag om man har aktiviteter i en kyrkolokal. Men jag tycker ändå att när man låter frågan sjunka ned och hör hur BUN resonerar accepterar jag att man formellt avslår motionen. Som ett litet medskick kan jag referera till kyrkomötet som tog beslut om att uppdra till kyrkostyrelsen att ta fram diskussionsunderlag, bland annat för skolavslutning, där man hittar sätt att mötas kring kyrkans samarbete med skolan.
– Sedan motionen las har situationen blivit svårare, när man skiljer på utbildning och undervisning. Men jag anser att vi fått bra och nogsam behandling och har inget annat yrkande än kommunstyrelsen.
Roger Ödebrink (S): – Vägen hit har varit lång det är andra mandatperioden där vi behandlar den här. Har blivit mycket diskussion om kyrkornas del. Skönt att den hamnat här, Stefans tilläggasyrkande blir stor samrådsgrupp och då tänker jag att vi ska ta hjälp av kultur- och fritid. Annars kan det bli väldigt stor apparat. Jag har träffat ekumeniska rådet och hade en bra och givande träff. Det tror jag att de också tyckte. Vi har beslutat att hantera detta. Det har varit en helt enig nämnd i detta. Ingen har reserverat sig. Yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag.
Alice Åström (V): – Jag reagerar på Stefan Ottossons tilläggsyrkande: Ser fara att vi fattar beslut om samrådsgrupper som nämnderna har. Jag ser det som väldigt viktigt med samrådet, ser BUNs svar som väldigt bra. Jag tror att dialogen behövs. Jag bara vädjar, även om man tycker att detta är jättebra och viktigt, tänk att fullmäktige inte ska besluta om samrådsgrupper som nämnderna ska ha.
Christer Holmgren (M):– En enkel sak: Rektor och andra skolledare har ansvaret. Det ska inte läggas ut på samrådsgrupper. I nämnden har vi varit eniga om den här frågan. Är frågande kring hur motionärerna skrivit motionen. I läroplanen står det tydligt vad som gäller. Vill fråga: gjorde rektor fel eftersom ni hänvisar till att det finns anledning till att diskutera detta? Särskilt viktigt att en av undertecknarna är riksdagsman. Jag är förvånad över att han har undertecknat en motion där man ifrågasätter om rektor har fulla ansvaret för undervisningen.
Stefan Ottosson (KD): – Ni gjorde alldeles rätt som motionerade. Det kan dyka upp nya behov av referensgrupper. Vill bara sanktionera det som BUN ska göra.
Kenneth Åberg (S): –Bakgrunden var den att detta vållade stor uppståndelse. Det kan för övrigt vara olika vid olika skolor inom vår kommun. Det kan vara allvarligt att man inte har samsyn inom rektorskollegiet. Vi pekade på andra frågor som behöver diskuteras. Det är inte vår uppgift att han synpunkt på hur rektorer ska arbeta.
Kommunfullmäktige beslöt enligt kommunstyrelsens förslag och tilläggsyrkandet avslogs. Kristdemokratiska gruppen reserverade sig mot beslutet.