I dag debatterar Carina Ödebrink (S) från Vaggeryd om vårdvalet.
Vårdvalet – orättvist & dyrt?
• Vid starten av vårdvalet i januari var 96 000 invånare listade vid en privat vårdenhet. Idag är den siffran 66 000, en minskning på 30 000 eller ca 30%. Det har skett en stark förflyttning från privat till landstingsdriven vård.
• Kostnaderna för vårdvalet har hittills budgeterats till 38 miljoner, någon kostnadsredovisning har ännu inte skett, vi Socialdemokrater har vid flera tillfällen krävt en sådan.
• För att klara en hälso‐ och sjukvård av god kvalitet och med hög patientsäkerhet krävs ett patientunderlag på minst 3 500 invånare vid en vårdenhet. Idag finns ett antal privata vårdenheterna som ligger långt under denna gräns.
• Primärvården i Jönköpings län kostar 1,6 miljarder/år. Införandet av vårdvalet innebär mindre resurser till de tidigare vårdcentralerna. Utvecklingen sedan starten visar också att mindre vårdcentraler på landsbygden och vårdcentraler i områden med högre vårdbehov missgynnas ekonomiskt när resurserna fördelas.
Bakgrund
Moderaterna har, under sin tid vid makten i landstinget, prioriterat frågan om att privatisera den gemensamt ägda och drivna primärvården. I en rapport har man angivet en målsättning där 25% av primärvården ska drivas i privat regi. 2007 tillfrågades personalen vid fyra av länets vårdcentraler om de var beredda att ta över verksamheterna i egen regi. Svaret blev att vid tre av fyra vårdcentraler var man inte intresserad.
Nästa steg blev istället den lag om valfrihetssystem som infördes 2010 och som tvingar alla landsting att införa vårdval. Offentligt finansierade privata kommersiella vårdföretag har nu full frihet att etablera sig där de finner det mest lämpligt. För att säkerställa de privata företagens ekonomiska underlag listades en tredje del av länsinvånaren vid en privat vårdenhet.
Vad har då länsinvånarna tyckt om det? Ja det framgår av den statistik som följer hur länsinvånarna valt vårdcentral och den förändring som skett sedan starten. Drygt 30 000 invånare har valt en offentligt driven vårdenhet och idag finns ca 80% av länets invånare listade på en landstingsdriven vårdcentral.
De stora kostnader vårdvalet fört med sig går till ökad administration och till privata vårdföretag som fått sig tilldelade 20% av länets befolkning, en liten andel som i de flesta fall inte gjort ett aktivt val.
Vi Socialdemokrater anser att:
Människor ska självklart ha både rättighet och möjlighet att välja den vårdenhet man vill. Den solidariskt finansierade primärvården ska också möta befolkningens krav på en primärvård av hög kvalitet och patientsäkerhet, med kontinuitet och tillgång på resurser för att möta människors olika behov av vård.
• Vi Socialdemokrater vill att sjukvårdens resurser ska komma patienterna till del och inte användas till kostsamma omställningar som gagnar privata vårdföretag.
• Vi Socialdemokrater vill säkerställa att det finns primärvård i hela länet genom att demokratiskt besluta var vårdcentraler ska etableras. Detta för att ge en god vård på lika villkor.
Anci Magnusson Marcus Eskdahl Carina Ödebrink