Besparingarna regeringen aviserat motsvarar 6 procent av kommunernas anslag för gymnasiekolan. För Fenix Kunskapscentrum i Vaggeryd innebär det en minskning på 900 000 kr för 2012.
Förra veckan höll Sveriges kommuner och landsting sin kongress i Norrköping. 451 ombud från Sveriges 290 kommuner och 20 landsting/regioner samlades för att fatta beslut om förbundets inriktning i många av de frågor som kommuner och landsting har att ansvara för. Inriktningen gäller för de kommande fyra åren.
Carina Ödebrink (S) från Vaggeryds kommun var ett av Jönköpings läns 16 ombud. Närmare 90 motioner har skrivits av ombuden med förslag på ändringar eller kompletteringar av förslaget till inriktning:
Jag tycker det var mycket bra att kongressen så enhälligt uttalade sig kritiskt till regeringens förslag till kraftiga besparingar inom gymnasieskolan. Bakgrunden är att regeringen i sin budgetmotion minskar de allmänna bidragen till gymnasieskolan med hänvisning till den nya gymnasiereformen GY11.
SKL har varit kritiskt till förslaget och menar att nya statliga reformer måste följas av tillräckliga ekonomiska resurser. Det är alldeles för tidigt att tro att GY11 ger lägre kostnader. Reformen måste istället följas upp och effekterna analyseras innan man tar bort resurser. Gymnasieskolan behöver en långsiktig finansiering som säkerställer undervisningens kvalitet.
Besparingarna regeringen aviserat motsvarar 6 procent av kommunernas anslag för gymnasiekolan. För Fenix Kunskapscentrum i Vaggeryd innebär det en minskning på 900 000 kr för 2012.
Om jag ska lyfta fram något jag tycker sämre om så är det helt klart SKL:s ambitioner att arbeta för att vidareutveckla lagen om valfrihetssystem (LOV) inom den specialiserade vården. Istället för att sälja ut hälso- och sjukvården till privata företag tycker jag istället vi ska arbeta för att göra den solidariskt finansierade och offentligt drivna vården så bra som möjligt, för alla. Det finns inget som säger att privat vård med självklarhet skulle ge högre kvalitet, det vittnar inte minst den senaste tidens händelser inom äldreomsorgen.
Är inte på något sätt expert på äldreboende/vårdboende, men har sett en del olika genom åren. En del bra och en del dåliga. Nu vet jag inte om Caremas alla katastrofer är riktiga, en del var det inte. Tyvärr sker det misstag i vården och har så gjort även i vår kommun med anmälningar osv som följd. Men om vi inte har alternativ till den offentliga omsorgen så blir det svårt att utveckla densamma. Ett exempel är ju skolan, hade inte friskolor funnits så hade vi troligtvis stått kvar med en skola som den såg ut för 10-15 år sen. Däremot så tycker jag att om man verkar i Sverige så ska man betala skatt här med, tyvärr är det inte så idag. Tror och hoppas att det blir ändring på detta ganska snart. Du har helt rätt i att alternativt driven vård skulle ge vara bättre per automatik gentemot den offentliga. Men, utan konkurrens så är det svårt att göra saker bättre på sikt. Se skolan, där har inte minst vårt Gymnasium gjort en ”make over” som heter duga! Resultatet? Positivt snack på byn som högst troligt ger fler elever som kan utveckla Fenix till det vi vill! Samma sak med vården, utan konkursens blir det en mycket långsam utveckling. Svårt att acceptera det att medborgarna får välja vilken vård de vill ha när man säger nej till allt som skett efter 19 70 om man får vara lite ”elak”.
Spara pengar på gymnasiesolan i Vaggeryd? Lätt!
Bara dra av lön från alla lärare som inte är på plats på jobbet. Då sparar vi säkert 50%
Ta reda på vad som händer på Fenix! Det är nya vindar som b låser där nu.