Kokboksförfattaren, entreprenören med mera Carola Magnusson gästade Vaggeryd i samband med Earth Hour-firandet på Fenix. Och hon hade ett klart budskap med sig till politikerna i Vaggeryds kommun.
Efter sitt föredrag kring ekomat fick hon en fråga från publiken om vad hon tyckte om cook&chill, alltså den tillagningsmetod av maten i de kommunala köken som har utretts och som pensionärsorganisationerna i Vaggeryds kommun, med flera, starkt har ifrågasatt.
-Mitt råd är att se över tillagningsmetoderna om det är möjligt. Ju fler ställen där maten tillagas, ju bättre. Dela upp matlagningen på fler kök och låt det dofta gott om köken.
Carola Magnusson har medverkat i TV4-prgrammet Matakuten, är kokboksförfattare och driver dessutom fem skolrestauranger. Hennes utgångspunkt för matlagningen är att tillagningen ska vara så resurssnål och miljövänlig-ekologisk som möjligt.
Hjältarna i Carolas värld är dels mormor, som lärde henne att aldrig kasta den överblivna maten efter måltiderna, dels producenter av ekologisk mat. Hon föredrar alltså kravodlade äpplen från Argentina framför svenska, ”vanliga” Ingrid Marie.
En gång i tiden var hon ekonom men sadlade om efter att alldeles för ofta ha lagat pulvermos till barnen. Istället började hon arbeta på skolkök och öppnade sedan eget i samma bransch. Det viktiga för henne är att det naturliga ska råda och råvarorna ska odlas utan hjälp av konstgödsel.
– Det är viktigt att alltid leta efter det rena i matlagningen. Odlad fisk, nej tack, sa hon och berättade att alla laxar som kommer från fabriksmässig tillverkning får en spruta. Laxen ska alltså fångas i vilt tillstånd i sjöar och vattendrag innan den tillagas.
Tummen ned får också fabriksproducerat bröd i motsats till hembakat surdegsbröd.
Spannmålen du köper ska vara eko- och kravmärkt, köttfärsen ska vara av typ ekofärs och dessutom är det viktigt att använda säsongens råvaror. Bär plockade i naturen samt rotfrukter, framför allt kål av olika slag, är hennes likör i motsats till tomater, paprika, gurka, majs och annat som säljs i stora berg i våra varuhallar.
Se där, ett föredrag med starkt engagemang som verkligen fångade publikens intresse i Fenix-aulan.
Många ville ha sin bok signerad av författaren.
Carola Magnusson berättade engagerat om sitt liv, sina förebilder och om ekomat.
Tänk när vi hade en kokerska på varje enhet. Det var bättre
förr.
Carola. tack för ditt stöd för bättre mat. Vi har samma åsikt som Du. Bort med Cook&Chill och laga maten på de fyra ”storkök” som vi har på Fågelforsskolan, Hjortsjöskolan, Sörgården och Furugården.
Bra att fler bekräftar de som PRO framfört till kommunen. Mat producerad lokalt och nära är alltid bäst.
Föredrar Cook & Eat istället…
Håller med… Bort med dålig mat! Och ”helfabrikat”. Att värma på potatisbullar eller göra pulvermos är inte kokkonst. Mina barn säger att varken pasta eller ris går att äta i skolan. Alltid överkokt. En 10-åring som frågar: Mamma, kan inte du lära dom hur man kokar spagetti? Hur svårt kan det vara?