David Rydin som är verksamhetschef på psyk i Värnamo berättar att namnet är det i vetenskapen vedertagna när det gäller denna typ av behandling.
Case Manager vänder sig till de 50-60 personer med svårast psykiska problem i området. Det handlar om folk med pågående missbruk. Ambitionen är att deltagarna i projektet ska få bättre hjälp, exempelvis när det gäller kontakter med sjukvården, sociala myndigheter och Försäkringskassan. Behovet av öppen sjukvård ska också minska. Projektet bygger mycket på hembesök och motivering. Att puscha deltagarna till att komma på behandlingar, att besöka myndigheter med mera för att få den hjälp de behöver. Case Manager finns på andra ställen i länet, men projektet i VVGG-området är unikt så till vida att det är fyra kommuner som samarbetar med landstinget. Något som gynnar de mindre kommunerna. Dessutom är det en klar fördel för deltagarna i projektet att kunna få hjälp på hemmaplan. Case Manager, jobbar i par, tillsammans med personal från landstinget. Kontakten med landstinget gör att processen går smidigare, eftersom nödvändiga kontakter med sjukvården redan finns.
– Med det här systemet kan psyk och sociala myndigheter göra sina insatser samtidigt. Dessutom är det viktigt att stärka deltagarna sociala livsvärden, säger Anders Holmqvist från socialen i Gislaved.