I dagens samhälle när många får det bättre och bättre ekonomiskt är catering – utkörd mat – något man tar till sig.
Många vill inte lägga den tid det krävs på matlagning vid exempelvis fester utan tar till professionell hjälp.
En av de restauranger som satsar på catering är Järnvägshotellet i Skillingaryd. Här är catering betydligt större än dagens lunch:
– Vi har alltid haft mycket catering och det fortsätter att öka, säger Madeleine”Madde” Gustavsson som äger Järnvägshotellet.
Ett exempel är denna helgen där det kördes ut mat till 65 på Tofterydsrevyn, 106 till en fest och 65 till en annan fest.
– Det kräver mycket förberedelser, ofta med extrapersonal. Man måste också ha bra kontroll på maten och det är viktigt att den kommer fram strax före att den ska serveras. Det handlar om egenkontroll både hos oss och på platsen dit den ska, säger Madde.
Det är som regel billigare med catering än traditionell middag på restaurangen. Oftast har den som tar emot maten egna bestick, tallrikar med mera. Det betyder att restaurangen får avsevärt mindre disk, inga dukar att tvätta med mera.
Ibland önskar kunden att kocken följer med till festen för att laga till maten och det brukar också gå bra. Ibland tar restaurangen hand om hela arrangemanget med serveringspersonal och annat.
Foto: Frida Bunnstad