Debatten runt om i landet går het kring det så kallade vattenvårdsdirektivet. I Vaggeryd får det som en första konsekvens genom att arbetet på att bygga om bron över Lagan vid Kvarnen kommer att försenas minst ett år.
Vilka de framtida konsekvenserna blir återstår att se, men många är oroliga för orimligt ökade kostnader när det så kallade vattenvådsdirektivet nu börjar få genomslag i debatten. Vem betalar anläggningar så att fisken fritt kan röra sig uppåt i vattendragen? Kommer mindre vattenkraftanläggningar att försvinna?
En sådan anläggning finns vid kvarnen i Vaggeryd. För en tid sedan hade kvarnägaren Stefan Svedbom och tekniska kontorets chef Magnus Ljunggren överläggningar med länsstyrelsen. Det mötet blev något av en chock för ”vaggerydsdelegationen”. Länsstyrelsens representanter gick ut stenhårt.
– Det visade sig att de tillstånd som vi har inte utgår från gällande lagstiftning. I sin tur medför det en tyngre tillståndsprocess kring bron, dels för Svedbom, dels för ombyggnaden av bron, berättar Ljunggren.
För Svedbom handlar det enligt uppgift om att han har vattenrätt och dämningsrätt men ingen vattendom.
Mot det står hävden. Kvarnen har ju använts sedan 1400-talet…
Det var efter dammbrottet i augusti förra året som det stod klart att bron måste byggas om. I investeringsbudget för 2015 har 2,6 miljoner kronor avsatts till projektet. I väntan på att ombyggnaden ska starta kan endast gångtrafikanter och cyklister passera på den smala passagen över vattnet.
Eftersom tid är pengar kommer kalkylen på 2,6 miljoner säkerligen att växa.
– Vi måste nu göra en miljökonsekvensbeskrivning och undersöka vattendragen samtidigt som Stefan Svedbom måste begära tillstånd för sin verksamhet, säger Ljunggren.
Magnus Ljunggren till höger på plats morgonen efter dammbrottet sensommaren 2014. Här i diskussion med Mattias Andersson.