Daniel Damberg från Skillingaryd – elev på Fenix Kunskapscentrum i Vaggeryd – har varit bland de lärde i Lund.
Daniel som går sista året på Fenix fick tillbringa några dagar hos de lärde i Lund och det är nog inte otroligt att han börjar plugga där efter gymnasieskolans slut.
Daniel berättar här själv om dagarna i Lund;
En vecka i Lund
Klockan tre, söndagen den 30 oktober stod jag och väntade på att tåget mot Alvesta skulle komma in på Skillingaryds station. Tåget skulle ta mig först till Alvesta, men Alvesta var endast en mellanstation där jag bytte tåg till ett som skulle komma att ta mig till min resas egentliga mål: Lund. I Lund skulle jag tillbringa min höstlovsvecka på stadens 345 år gamla universitet och mer exakt på den tekniska fakulteten; LTH.
Jag hade i juni antagits till Gemstoneprojektet på Lunds Tekniska Högskola och var nu på väg mot projektets praktarrangemang: Forskarveckan. Under en vecka skulle 38 naturvetenskapligt intresserade och engagerade gymnasieelever få en försmak av forskningens värld och få lyssna till några av Universitetets främsta forskare föreläsandes om ämnen i vetandets gränsland.
Sedan vi anlänt till Lund inkvarterades vi på vandrarhemmet Tåget, ett gammalt tåg från trettiotalet som, parkerat på ett stickspår invid stationen, nu agerar vandrarhem i STF:s regi. Morgonen därpå begav vi oss för första gången mot universitetet. Efter välkomnandet till den fysiska institutionen höll docent Magnus Fontes en föreläsning om matematik och sannolikhetslära samt om hur man kan analysera otympligt stora datamängder. Efter lunch fick vi ett antal uppgifter att lösa i grupper om tio personer.
Tisdagen möttes vi av professor Anne L’Huillier som berättade om laserns utveckling och om hennes forskning på elektroners rörelser och hur man kan studera dessa med hjälp av laser. Efter lunch fick vi ånyo ett antal uppgifter att lösa, i samma konstellationer.
Onsdagen besökte vi olika forskningsinstitutioner på universitetet. Jag spenderade förmiddagen på institutionen för Atomfysik där vi fick höra om hur laser kan användas för medicinska analyser och behandlingar.
På eftermiddagen besökte jag institutionen för fasta tillståndets fysik eller nanovetenskap. Här fick vi se de laboratorier som används till att undersöka hur material beter sig på nanoskalan, det vill säga föremål runt 0,000 000 001 till 0,000 000 01 meter stora. Här finns även stor potential till tillämpningar inom elektroniken.
Torsdagen ägnades åt medicin. Med professor Peter James som ciceron diskuterade vi cancer, dess implikationer och framtida botemedel eller diagnostiseringsmetoder. På kvällen besökte vi alla den så kallade sångarstriden där LTH:s olika sektioner hade satt samman varsin kör som framförde varsin sång, varsin snapsvisa samt varsitt spex vilket sedan bedömdes av en jury beståendes av representanter för de olika sektionerna. När kvällen så drogs mot sitt slut korades F-sektionen, fysiksektionen, till vinnare.
När så fredagen kom och vi lyssnade till en föreläsning om nanoelektronik av professor Lars-Erik Wernersson. På eftermiddagen diskuterade vi transistorer och hur dess storlek påverkar våra datorers kapacitet.
Så nalkades alltså veckans slut och på fredagens kväll var nog alla trötta efter alla intryck, men det hade varit en mycket lärorik och trevlig vecka som jag sent skall glömma.
En modell av kristallstrukturer, byggd av pingisbollar.
Professor Lars-Erik Wernersson.
Vandrarhemmet Tåget är ett gammalt tåg från 30-talet, i vilket eleverna inkvarterades.
Universitetshuset – Lunds Universitets huvudbyggnad.
Daniel Damberg fick några intressanta dagar i Lund innan det var dags att återvända till Skillingaryd.