Här kommer ett debattinlägg i regionfrågan.
Demokrati och påverkan för att skapa tillväxt och regional utveckling
För att förbättra de regionala tillväxtförutsättningarna genom en positiv växelverkan mellan infrastruktur, kultur, kollektivtrafik och hälso- och sjukvård, har landstingen i Jönköpings, Gävleborgs och Norrbottens län ansökt hos regeringen om att få bilda region.
Nyskapande och företagande går hand i hand med en förbättrad hälsa och en stark framtidstro.
Ansökningar har föregåtts av processer där kommuner och landsting gemensamt diskuterat framtidsfrågor och som utgångspunkt formulerat sina ansökningar.
Viktiga hörnstenar i ansökningarna:
- Demokratifrågor – ett direktvalt parlament.
- Helhet – politiken tar gemensamt ansvar för tillväxtfrågor, kollektivtrafik, kultur och hälso- och sjukvård.
- Påverkan –
o Medborgarna har med sin röst direkt påverkan.
o Politikerna har en samlad region bakom sig för att göra regionens röst hörd på den nationella och internationella arenan.
I dagarna har ansökan från Landstinget i Jönköpings län behandlats av regeringen och skickats på remiss, vilket vi ser som mycket positivt.
Regionbildningar finns för närvarande i Skåne, Halland, Västra Götaland och på Gotland. Här har landstingen tillförts regionala utvecklingsuppdrag för infrastruktur och tillväxt och kallas regioner. Medborgarna röstar på ett direktvalt parlament som ansvarar för kollektivtrafikfrågor, tillväxtfrågor, kultur och sjukvård med mera. I nära samverkan med kommunerna inom regionerna visar man här på möjligheter att med olika regionala initiativ utveckla Sverige.
Regionen fattar beslut på en övergripande nivå (exempelvis kollektivtrafik) som i många fall bygger på de lokalt fattade besluten eller önskemål efter samrådsprocesser. Kommunerna fattar beslut som har lokal betydelse men har stor påverkan på den regionala utvecklingen (exempelvis plan- och byggfrågor).
Som företrädare för de landsting som nu ansökt om att få bilda regionkommun önskar vi att regeringen förelägger riksdagen en ändring i lagen (2010:630) om regionalt utvecklingsansvar i vissa län, till att omfatta samtliga landsting som ansökt om att få bilda regionkommun.
Ett ja i riksdagen kommer att innebära att de landsting som ansökt om regionbildning får överta det regionala utvecklingsansvaret och därmed skapas bättre förutsättningar för ett starkare regionalt medborgarinflytande.
En spännande plattform skapas också för regional utveckling av företagande med nära samverkan med lokala och regionala aktörer inom hälso- och sjukvården.
Så kan vi tillsammans bygga samhället Sverige för ökad framtidstro.
Håkan Jansson (M) Landstinget i Jönköpings län, Eva Tjernström (S) Landstinget Gävleborg, och Kent Ögren (S) Norrbottens läns landsting – ordförande i respektive landstingsstyrelse.