Reine Frisk som var debattledare vid måndagskvällens frågestund med SPF/PRO om den kommunala äldrepolitiken hoppades på en positiv och informativ debatt mellan politikerna. Han blev bönhörd på den punkten men kan inte ha varit nöjd med den publika uppslutningen i Folkets Hus i Vaggeryd. Tydligt är att valtemperaturen ännu inte är het.
Med tanke på allt som sagts och diskuterats om kosten och bemanningssituation på Furugården hade man nog också väntat sig aningen skarpare argumentation.
Om vi i alla hast försöker sortera ur frågesvaren noterade vi att det tycks finnas en majoritet för separata tillagningskök för måltiderna på Furugården och Sörgården. Dessutom verkade alla vara överens om allvaret i kritiken från personalen på Furugården. Ingen tycker att det är rimligt att en enda person ska tjänstgöra ensam per våningsplan nattetid och dessutom vid behov hjälpa till på de tre övriga våningsplanen. Men hur det ska rättats till klarlades inte. Omfördelning av resurser tycks var det generella konceptet.
Minnet är en inte alltid pålitlig aktör men nog var det betydligt fler åhörare vid motsvarade debatt för fyra år? Folkets Hus-föreståndaren Pernilla Carlsson hade dukat fram 180 stolar men endast drygt hälften av dem var upptagna. De flesta satt dessutom längst bak i lokalen med den främsta raderna var så gott som gapande tomma.
Kanske var det därför de hårda tagen uteblev. Jämfört med det hur kan gå till när kommunfullmäktige sammanträder i samma lokal uteblev närkamperna i stort sett, även om Gert Jonsson (M) och Berry Lilja (S) hade och annan sammanstötning.
Övriga debattdeltagare var Thore Ohlsson (FP), Jan-Olof Svedberg (SD), Alice Åström (V) , Stig-Göran Hultsbo (MP), Ulf Abrahamsson (C ) och Sofia Isaksson (KD).
Den sjätte frågan gällde om det inte var dags att sätta in en haverikommission för att räta upp Vaggeryds kommuns sargade rykte och återställa förtroendet för äldrevården.
Pressad av Frisk tycktes Stig-Göran Hultsbo (MP) vara den som står närmast att svara ja på den frågan – med viss stöd från Gert Jonsson som anser att läget inte kräver kommissioner men fler möten, fler arenor och fler platser för att komma till rätta med detta.
Reine Frisk och Lennart Fritz hade tagit fram de strama tyglarna för att hålla debatten i styr. Målet var att klara de sex frågorna med replikskiften på två timmar vilket de klarade galanat.
Det blev dock inte tid över till publiken att ställa frågor. Därför fick Anders Petersson aldrig svar på frågan varför pensionärer diskrimineras när det gäller lokalbidraget:
– Maxbeloppet som tidigare var högst 80 procent av kostnaden är höjt från 5 0000 till 10 0000. Men för pensionärsföreningarna är det oförändrat 2 500 kronor. Är inte detta diskriminering, ville han veta men utan att få svar.
SPF-ordföranden Arne Eriksson tackar Ulf Abrahamsson och Sofia Isaksson.
Gott om lediga stolar var det.
En haverikommission är nog vad som behövs nu, sjunker skeppet bara lite djupare så är vraket förmodligen förlorat för lång tid. Fyrskötare Jonsson som släckt ner både fyr och lanternor under de gångna fyra åren vill tydligen helst fortsätta i mörker. Att i valtider mörka begångna misstag hoppas jag båtar föga. Jag väntar med spänning på den av de rorsmän som deltagit i nedrustningen av äldreomsorgen som vågar stiga fram och erkänna misstagen som begåtts. Jag kommer i vart fall att lyfta skepparmössan och salutera.
Tomas, menar du att det är oppositionen som styrt de sista fyra åren?
Gunilla
Tack för ditt motlägg det är ju ändå valtider.
Jag förstår din fråga och svaret på den är att det nog inte finns någon som kan svara, allra minst socialnämnden självt. Har du vid något enda tillfälle hört att det funnits olika åsikter mellan styrande och opposition
(Ståhlgren/Jonsson) och eftersom Ståhlgren inte fanns på plats fick Jonsson klä skott ensam. Ytterst måste det väl ändå vara så att socialnämnden har det slutliga ansvaret för verksamheten. Att då släppa lös en arbetsledning som skett här utan någon som helst reaktion från nämnden trots personalens högljudda protester. Protester som hördes redan innan den sittande majoriteten tillträdde, tyder på brister. Grundläggande inom en organisation är att ha personal som är delaktig känner sig uppskattad och har ett medinflytande, att utan personalens medverkan försöka införa så stora organisationsförändringar som nu har skett innebär per automatik att allt faller platt till marken eller sjunker för att fortsätta på det marina temat . Låt personalen bli delaktig i hur verksamheten ska bedrivas de förstår nog likaväl som alla andra att det inte finns en sjö att ösa medel ur. Med knappa resurser blir det än viktigare hur de används och att då låta administration svälla känns för mig onaturligt.