Två företagare debatterar frågor kring arbetslöshet.
Tillverkningsindustrin är en hävstång till tjänstesektorn
Socialdemokraternas mål är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. I praktiken betyder det att en halv miljon nya jobb behöver skapas. I Jönköpings län är den siffran 13 100 nya jobb. För att skapa dessa jobb behöver vi inse att tillverkningsindustrin är basen i samhället – tar vi bort den grunden drabbas inte bara industrin utan också övriga sektorer i näringslivet.
Det är sedan länge etablerat att ett industrijobb skapar minst ett ytterligare jobb inom tjänste- och servicesektorerna. Industrin fungerar alltså som en mycket effektiv hävstång i sysselsättning till andra sektorer och också en hävstång i skatter och förädlingsvärde. Detta i sin tur skapar tillväxt och ekonomisk utveckling.
Tillverkningsindustrin är, och har varit, mycket viktig för svensk ekonomi och svarar i dag för drygt 13 % av sysselsättningen, enligt statistik från SCB. Ungefär 590 000 människor arbetar i industrin. Tyvärr ser vi en minskning i antalet sysselsätta, och industriproduktionsindex rörde sig svagt neråt under årets första kvartal.
Men ibland verkar politiker ta industrin för självklar och tycka att vi borde ta ett större ansvar för att minska arbetslösheten och anställa fler medarbetare. Tyvärr är det inte så enkelt. För att kunna anställa fler måste det finnas en efterfrågan på våra produkter och de kompetenser vi har i företagen. Det kräver att företagen i Sverige har rätt förutsättningar för att vara konkurrenskraftiga på den internationella marknaden. Något politikerna kan vara med och ta ansvar för.
Några av anledningarna till denna nedåtgående trend är att det är dyrt att producera i Sverige, vi har ett långt geografiskt avstånd till de stora marknaderna, vi har en bristande industripolitik och vi har tappat mycket på utbildningssidan.
Men eftersom tillverkningsindustrin är så oerhört viktig för den svenska ekonomin, vår välfärd och sysselsättning är det väl investerade pengar att fortsätta satsa på utveckling och innovation inom produktion. Gör vi inte det blir bland annat konsekvensen att industriföretag flyttar utomlands.
Vi bör därför stärka förutsättningarna för utveckling av industrin, så att rätt och ökad kompetens attraheras till sektorn. Vi behöver också verka för en förflyttning uppåt i värdekedjan för våra företag. För detta krävs en attitydförändring i hela samhället. Alla måste inse att tillverkningsindustrin är basen i samhället. Ifall industrin försvinner så kommer det inte att finnas många tjänsteföretag kvar.
Michael Jonsson, AD-Plast
Johan Skans, Skogslunds Metallgjuteri
Vill tacka för en bra debattartikel. Tycker ni ger en bra bild av vad som är industrins och regionens behov framöver. Vi behöver satsa på teknik- och kompetensutveckling i regionens näringsliv.
Ett ökat teknikinnehåll för en förflyttning uppåt i näringskedjan är en riktig och viktig beskrivning. Jag ser fram emot att i den nya region Jönköpings län, tillsammans med näringslivet i regionen skapa bättre förutsättningar för industrins och övriga näringslivets fortsatta tillväxt och utveckling!