Debatterar assistans

Benkt Johansson (S) debatterar personlig assistans.

Personlig assistans i privat utförande

I debatten om privata utförare av personlig assistans talas från alliansens sida alltid om kvalitet. Kvaliteten blir bättre med en privat utförare än om den utförs av kommunen. Detta får man höra varje gång folkhälsoministern Maria Larson uttalar sig i ämnet och mantrat upprepas troget även av allianspolitiker på det lokala planet.

Vaggeryds kommun utgör inget undantag. Utan att darra det minsta på manschetten säger man enstämmigt. ”Kvaliteten på personlig assistans blir bättre med en privat utförare”.  När jag hör ett sådant uttalande blir jag lite fundersam. Vad menar man egentligen? Konkret innebär detta uttalande att man i princip odugligförklarar den kommunala personal som tidigare utfört assistansen samtidigt som man också odugligförklarar sig själva som ansvariga arbetsledare för den samma.

Fram till och med juli i år har jag arbetat som personlig assistent för ett privat bolag och jag fick jobbet trots att jag saknade ”Omvårdnadsutbildning, personlig assistentutbildning eller annan lämplig utbildning”.

Under min tid på det privata bolaget har jag inte fått någon form av vare sig introduktion eller utbildning i något som rör rollen som personlig assistent.

Det var bara att börja arbeta. Pang på rödbetan, som det heter.

Av intresse kan vara att veta vilka pengar det rör sig om vid personlig assistans.
Försäkringskassan har fastställt ett belopp på 252 kronor per beviljad assistanstimme.
Det är detta som ligger till grund för hur det privata bolaget får ekonomin att gå ihop.
Timmarna varje brukare får tilldelad bestäms av kommunens LSS-handläggare.

Grundlönen enligt kommunals kollektivavtal för personliga assistenter var 2009 120kronor/timme. Till detta kommer OB-tillägg och semesterersättning enligt avtalet och slutligen också en arbetsgivaravgift på 31,42%. Börjar man räkna så ser man snart att det inte blir så mycket över att satsa på assistenterna vad det gäller utbildning medmera.

För att återknyta till kvalitetsbegreppet har jag idag besökt ”Platsbanken på arbetsformedlingen.se” för att se vilka kompetenskrav som ställs när man söker personliga assistenter.

Jag fann följande. OBS. Kompetenskraven är ordagrant hämtade från respektive annons;

Kompetenskrav Jönköpings kommun
Omvårdnadsutbildning, personlig assistentutbildning eller annan lämplig utbildning.
Vi söker personer som är flexibla och vana att arbeta självständigt.
Erfarenhet av arbete med målgruppen är en merit.
Du bör vara en serviceinriktad person som kan arbeta långsiktigt.
Det är viktigt att du har en god förmåga att samarbeta med brukaren likaväl som med kollegor och att du har ett intresse för att utveckla verksamheten.
Empati, tålamod och humor ser vi som viktiga egenskaper. Personlig mognad och livserfarenhet värderar vi högt då det hjälper dig att förstå situationer som den enskilde kan befinna sig i. Stor vikt fästes vid personlig lämplighet.

Kompetenskrav Privat bolag 1
Personen som sökes skall vara levnadsglad, kreativ, lyhörd, anpassningsbar, noggrann, ha gott självförtroende, tålamod samt god samarbetsförmåga.
Fungerande personkemi är viktigt.
Det är av vikt att du som söker tjänsten har erfarenhet av arbete som personlig assistent eller likvärdiga arbetsuppgifter.

Kompetenskrav Privat bolag 2
Söker en vikarie för eventuella inhopp vid behov till en manlig brukare med eget boende. Arbetet utförs under dagar samt kvällar mån-sön. Du bör vara skaplig på att laga mat samt ha ett hyfsat sinne för ordning. Humor är heller ingen nackdel.
Både män och kvinnor är välkomna med ansökningar.

Kompetenskrav Privat bolag 3
Beskrivning av kvalifikationer:
Utbildning ges på arbetsstället. Vi uppskattar om du är flexibel och kan rycka in som vikarie när andra assistenter är frånvarande. Du kan inte vara pälsallergiker för det finns hundar i familjen

Kompetenskrav Privat bolag 4
Du som söker ska vara ansvarsfull, lugn samt ha respekt för personlig integritet.

Själv kan jag genom att läsa vad som ställs som kompetenskrav i ovanstående exempel ur verkligheten, se att kommunala krav på ett markant sätt skiljer sig från de kraven privata bolag har.

Benkt Johansson (S)
Kandidat till fullmäktige

Läs mer om:
Dan Damberg
Skrivet av Dan Damberg
6 kommentarer
 1. Lars Seger skriver:

  Innerbär detta att du är var direkt olämplig på ditt jobb? I mitt tidigare jobb träffade jag en hel del assistenter, även från vår kommun. Precis som i alla andra jobb så fanns det många helt underbara PA som lyssnade och gav empati till vårdtagaren. Sen fanns det de som jag aldrig vill skall vårda mig om jag behöver PA igen. Att de skulle vara sämre för att de jobbar med annan huvudman än kommunen köper jag inte! Måste kännas konstigt att jobba med/för någon man inte tycker om. Ett mynt har alltid 2 sidor, kanske värt att fundera över ibland.

 2. Benkt Johansson skriver:

  Om du med olämplig menar att jag saknar utbildning i vad som benämns ”Medicinsk grundkurs med bl.a. följande innehåll;
  • människokroppens uppbyggnad och funktion
  • vanliga mikroorganismer och deras spridningsvägar samt förståelse för vikten av ett hygieniskt arbetssätt
  • vanliga sjukdomstillstånd och läkemedel
  • olycksfallsvård och Hjärt- lungräddning
  Och vad som ingår i ”Vård- och omsorgsarbete”;
  • kunskap om omvårdnad och social omsorg
  • erfarenhet av vård- och omsorgsarbete samt inblick i andra människovårdande yrken
  • vad som avgränsar och förenar omvårdnad och social omsorg
  • etiska aspekter inom vård- och omsorgsarbete
  • kunskap om och erfarenhet av funktion och skötsel av vanligt förekommande inredning och teknisk utrustning samt apparatur
  • kunskap om arbete med missbrukare
  • kunskap om arbete med personer med psykiska problem
  då är svaret JA.

 3. Bengt Dahlqvist skriver:

  Personlig assistans
  När det gäller kvaliten så är det högre krav på entreprenörens personal. Det är naturlitvis så att när vi gör om systemet så höjer vi kraven. Det finns också några som säger att ingen längre kan välja kommunen som utförare. Det är så fortfarande att det går att välja kommunen eller om den behövande inte väljer så blir det kommunen, dessa båda alternativ får då assistansen utförd av kommunens underentreprenör. I avtalet finns också inskrivet att om brukaren, eller i vissa fall brukarens ombud, vill behålla nuvarande PA så skall det tillgodoses.
  Kraven på utbildning varierar mellan olika arbetsgivare både kommunala och andra. Det bolag son vi kommer att använda har tydliga krav på de anställda PA och kraven är ställda i huvudsak utifrån brukarnas behov.Det är inte den formella kompetensen (utbildning examina) som avgör. Till sist, det är Försäkringskassan som fattar beslutet om timinsatsen efter samråd med kommunens personal.

 4. Ulrik Petersson skriver:

  Hej!

  Det är för många arbetstimmar när man jobbar som personlig assistent i Vaggeryds Kommun för när jag jobbade på Storgatan så jobbade man 12 timmar utan rast både lördagar och söndagar. Det är inte normalt för en arbetare att jobba så många timmar i sträck utan rast. För i Värnamo kommun så är facket väldigt noga med att man ska ta ut sin rast som man har rätt till enligt svensk lag.

  Mvh

  Ulrik Petersson
  Skillingaryd

 5. Benkt Johansson skriver:

  Bengt!

  Kul att se att min artikel berör. Du skriver, ” Det är naturlitvis så att när vi gör om systemet så höjer vi kraven”. och att du i och med detta uttalande, ger mig rätt i att ni (alliansen) i princip odugligförklarar era kommunalt anställda PA och er själva som ytterst ansvariga för utförandet av personlig assistans, genom att lägga ut denna på en privat utförare. Det du skriver om att kraven på utbildning skiljer sig mellan olika kommuner tror jag inte alls på. Här är kraven i stort sett likvärdiga. När det gäller privata utförare finns inga formella krav alls. Vad som där emot är ett obestridligt faktum är att man med rätt och gedigen utbildning har mycket större möjligheter att göra ett bra jobb än om man saknar utbildning. I kvalitetsbegreppet ingår också att alla PA ska ha bra och likvärdiga anställningsvillkor. Här vet jag att många privata bolag inte har tecknat något kollektivavtal. Jag vet också att som anställd i ett privat bolag knyts anställningen till aktuell brukare. Detta innebär att om brukaren av någon anledning inte längre vill ha en PA så blir man uppsagd på stående fot. Ingen uppsägningstid alls. Det samma gäller när det privata bolaget inte längre anser sig kunna uppfylla kraven på assistansen. Jag blev själv uppsagd på detta sätt, ”Din anställning hos bolag xx upphör enligt §4 mom. 4a på grund av särskilda skäl”, och fick gå hem samma dag. Mer står att läsa i Kommunals kollektivavtal Bransch G – Personlig assistsans. I detta läge är kommunen skyldig att omedelbart ta över ansvaret för assistansen. Det är ju bra för det privata bolaget att ha kommunen som garant och skyddsnät om/när man misslyckas med sitt uppdrag. Då duger det med skattefinansierad verksamhet. Grundlön och OB-ersättning vet jag också skiljer sig hos de privata utförarna. Jag har inte träffat på någon som betalar mer där emot många som betalar mindre. Därför vore det av stort intresse att se utredningen och beslutsunderlaget för att lägga ut den personliga assistansen i privat regi. Har det tilltänkta bolaget tecknat något kollektivavtal? Om inte, vilka anställningsvillkor har man för sina PA? Hur ser man till att kompetensutveckla sina PA? Hur ser vikaresituationen ut när ordinarie PA av någon anledning inte kan arbeta? Slutligen hur mycket kvalitet tror du man får för 252:- / tim?

  Ulrik!

  Mina arbetspass i det privata bolaget var oftast 07:30 – 23:00 och dagen efter började jag 07:30 – 15:00, vardag som helg. Jag arbetade 2 helger av 3 och rast fick jag ta när det passade. Minst lika tufft som det du beskriver. Teamet runt min brukare bestod av tre personer. Ingen vikarie fanns att tillgå, utan vi fick täcka upp för varandra om någon inte kunde arbeta.

 6. Ulrik Petersson skriver:

  Hej! Benkt

  Jag fick vänta 4 månader innan jag fick a-kassa det är inte konstigt att man får betalningsanmärkningar när en tvåa i Vaggeryds Kommun kostar 4850 kronor i månaden. Jag har jobbat 9 år inom vården och utbildade mig till undersköterska vid Komvux i Landsbro. Jag ville jobba dagtid med rast men det gick inte Vaggeryds Kommun och Kommunal med på utan jag fick gå och straffet blev att jag fick vänta 4 månader utan lön och är inte välkommen att söka jobb i Vaggeryds Kommun

  Mvh

  Ulrik Petersson
  Skillingaryd

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

The Biggest Myth About Med Card California Exposed

16:16 | The Biggest Myth About Med Card California Exposed The selling of health marijuana already produces a substantial contribution… Läs mer

Unusual Article Uncovers the Deceptive Practices of How to Get a Cannabis Card

16:15 | Unusual Article Uncovers the Deceptive Practices of How to Get a Cannabis Card Finding a medical marijuana card… Läs mer

Top Choices of Renew Medical Card Online

16:14 | Top Choices of Renew Medical Card Online Most Noticeable Renew Medical Card Online Learning how to control her… Läs mer

Top Booking Tours Reviews!

12:03 | Top Booking Tours Reviews! The booking system online was made quite uncomplicated and secured and just a few… Läs mer

The Top Secret Truth About Adventure Travel Abroad Exposed

12:02 | The Top Secret Truth About Adventure Travel Abroad Exposed While you decide on travel insurance be certain to… Läs mer

Get the Scoop on Adventure Travel Abroad Before You’re Too Late

12:01 | Get the Scoop on Adventure Travel Abroad Before You’re Too Late Additionally, there’s the simple fact you may… Läs mer

Saiba como aumentar este tráfego do sitio através de um bom projeto de website

12:14 | Um bom design de website é absolutamente crítico se você anseia atrair tráfego máximo. Para que seu site… Läs mer

Medical Marajuana Cards at a Glance

16:25 | Medical Marajuana Cards at a Glance The Nuiances of Medical Marajuana Cards Remember that cannabidiol registration cards won’t… Läs mer

What Every Body Is Saying About 420 Doctors Is Dead Wrong and Why

16:24 | What Every Body Is Saying About 420 Doctors Is Dead Wrong and Why The Upside to 420 Doctors… Läs mer

The Most Disregarded Fact About Med Card Uncovered

16:24 | The Most Disregarded Fact About Med Card Uncovered The War Against Med Card The most important thing which… Läs mer

Top End My Essay Choices

15:56 | Top End My Essay Choices How to Find End My Essay You cite sources. Your response into a… Läs mer

Rumors, Deception and Personal Essay Examples

15:55 | Rumors, Deception and Personal Essay Examples The Chronicles of Personal Essay Examples The instruction institute you’re choosing must… Läs mer

The True Story About Personal Essay Examples That the Experts Don’t Want You to Hear

15:53 | The True Story About Personal Essay Examples That the Experts Don’t Want You to Hear The Chronicles of… Läs mer

The War Against How to Write an Argumentative Essay

14:12 | The War Against How to Write an Argumentative Essay You can order expert essay paper. Distinct forms of… Läs mer

Write My Essay for Me for Dummies

14:11 | Write My Essay for Me for Dummies Just good creating services are able to allow you to earn… Läs mer

Essay Editor Help!

14:10 | Essay Editor Help! Although university writing labs have their own place in regards to essay assistance, in the… Läs mer

Why Almost Everything You’ve Learned About Buy Research Papers Is Wrong and What You Should Know

02:00 | By clicking on the buy button, you register for a superb support that you might use when complicated… Läs mer

The Weird Strategy of Situation Look at Article writing Program

02:00 | For many clients who don’t get the chance to present a version plus look over an absolute lawsuit… Läs mer

Statistics Assignment Help Options

02:00 | The principal thing which is quite critical in establishing a company is an thought or intending. Though other… Läs mer

02:00 | lutions to Coursework in Step by Step Format What Does Coursework Mean? Every time our own customers require… Läs mer

Test post

00:29 | Test post content research paper on best buy

Understanding Statistics Assignment Help

02:00 | Accordingly, data is obviously there to turn you in intelligent buyer, so you might create the most acceptable… Läs mer

Writing Assignment Ideas – a Quick Introduction

02:00 | Perhaps you just begin writing headlines. Make the viewer a component of those. You own a good deal… Läs mer

The Agony of Generating Service plan

02:00 | The main advantages of Authoring Customer service Seeking out the most beneficial transaction after it concerns the category… Läs mer

Posting Expert services – an intro

02:00 | A great number of individuals wind up sensation that the prevailing firms still find it unimaginable to produce… Läs mer

College Application Helper Exposed

02:00 | The Fight Against College Application Helper Writers get rid of precisely the exact crutch. At any time you… Läs mer

How Do You Start A Report

02:00 | condition is an integral component of most study laboratory-regarding working out programs, and sure it typically signifies an… Läs mer

What the In-Crowd Won’t Tell You About Writing Help

16:14 | Writing Help Ideas What the In-Crowd Won’t Tell You About Writing Help Read an article that corresponds for… Läs mer

Choosing Good College Paper Writing Service

15:59 | The 30-Second Trick for College Paper Writing Service Choosing Good College Paper Writing Service Your newspaper needs to… Läs mer

Writing Help – the Conspiracy

15:35 | Writing Help Ideas Writing Help – the Conspiracy Read an article which corresponds for the kind of paper… Läs mer