Debatterar assistans

Benkt Johansson (S) debatterar personlig assistans.

Personlig assistans i privat utförande

I debatten om privata utförare av personlig assistans talas från alliansens sida alltid om kvalitet. Kvaliteten blir bättre med en privat utförare än om den utförs av kommunen. Detta får man höra varje gång folkhälsoministern Maria Larson uttalar sig i ämnet och mantrat upprepas troget även av allianspolitiker på det lokala planet.

Vaggeryds kommun utgör inget undantag. Utan att darra det minsta på manschetten säger man enstämmigt. ”Kvaliteten på personlig assistans blir bättre med en privat utförare”.  När jag hör ett sådant uttalande blir jag lite fundersam. Vad menar man egentligen? Konkret innebär detta uttalande att man i princip odugligförklarar den kommunala personal som tidigare utfört assistansen samtidigt som man också odugligförklarar sig själva som ansvariga arbetsledare för den samma.

Fram till och med juli i år har jag arbetat som personlig assistent för ett privat bolag och jag fick jobbet trots att jag saknade ”Omvårdnadsutbildning, personlig assistentutbildning eller annan lämplig utbildning”.

Under min tid på det privata bolaget har jag inte fått någon form av vare sig introduktion eller utbildning i något som rör rollen som personlig assistent.

Det var bara att börja arbeta. Pang på rödbetan, som det heter.

Av intresse kan vara att veta vilka pengar det rör sig om vid personlig assistans.
Försäkringskassan har fastställt ett belopp på 252 kronor per beviljad assistanstimme.
Det är detta som ligger till grund för hur det privata bolaget får ekonomin att gå ihop.
Timmarna varje brukare får tilldelad bestäms av kommunens LSS-handläggare.

Grundlönen enligt kommunals kollektivavtal för personliga assistenter var 2009 120kronor/timme. Till detta kommer OB-tillägg och semesterersättning enligt avtalet och slutligen också en arbetsgivaravgift på 31,42%. Börjar man räkna så ser man snart att det inte blir så mycket över att satsa på assistenterna vad det gäller utbildning medmera.

För att återknyta till kvalitetsbegreppet har jag idag besökt ”Platsbanken på arbetsformedlingen.se” för att se vilka kompetenskrav som ställs när man söker personliga assistenter.

Jag fann följande. OBS. Kompetenskraven är ordagrant hämtade från respektive annons;

Kompetenskrav Jönköpings kommun
Omvårdnadsutbildning, personlig assistentutbildning eller annan lämplig utbildning.
Vi söker personer som är flexibla och vana att arbeta självständigt.
Erfarenhet av arbete med målgruppen är en merit.
Du bör vara en serviceinriktad person som kan arbeta långsiktigt.
Det är viktigt att du har en god förmåga att samarbeta med brukaren likaväl som med kollegor och att du har ett intresse för att utveckla verksamheten.
Empati, tålamod och humor ser vi som viktiga egenskaper. Personlig mognad och livserfarenhet värderar vi högt då det hjälper dig att förstå situationer som den enskilde kan befinna sig i. Stor vikt fästes vid personlig lämplighet.

Kompetenskrav Privat bolag 1
Personen som sökes skall vara levnadsglad, kreativ, lyhörd, anpassningsbar, noggrann, ha gott självförtroende, tålamod samt god samarbetsförmåga.
Fungerande personkemi är viktigt.
Det är av vikt att du som söker tjänsten har erfarenhet av arbete som personlig assistent eller likvärdiga arbetsuppgifter.

Kompetenskrav Privat bolag 2
Söker en vikarie för eventuella inhopp vid behov till en manlig brukare med eget boende. Arbetet utförs under dagar samt kvällar mån-sön. Du bör vara skaplig på att laga mat samt ha ett hyfsat sinne för ordning. Humor är heller ingen nackdel.
Både män och kvinnor är välkomna med ansökningar.

Kompetenskrav Privat bolag 3
Beskrivning av kvalifikationer:
Utbildning ges på arbetsstället. Vi uppskattar om du är flexibel och kan rycka in som vikarie när andra assistenter är frånvarande. Du kan inte vara pälsallergiker för det finns hundar i familjen

Kompetenskrav Privat bolag 4
Du som söker ska vara ansvarsfull, lugn samt ha respekt för personlig integritet.

Själv kan jag genom att läsa vad som ställs som kompetenskrav i ovanstående exempel ur verkligheten, se att kommunala krav på ett markant sätt skiljer sig från de kraven privata bolag har.

Benkt Johansson (S)
Kandidat till fullmäktige

Läs mer om:
Dan Damberg
Skrivet av Dan Damberg
6 kommentarer
 1. Lars Seger skriver:

  Innerbär detta att du är var direkt olämplig på ditt jobb? I mitt tidigare jobb träffade jag en hel del assistenter, även från vår kommun. Precis som i alla andra jobb så fanns det många helt underbara PA som lyssnade och gav empati till vårdtagaren. Sen fanns det de som jag aldrig vill skall vårda mig om jag behöver PA igen. Att de skulle vara sämre för att de jobbar med annan huvudman än kommunen köper jag inte! Måste kännas konstigt att jobba med/för någon man inte tycker om. Ett mynt har alltid 2 sidor, kanske värt att fundera över ibland.

 2. Benkt Johansson skriver:

  Om du med olämplig menar att jag saknar utbildning i vad som benämns ”Medicinsk grundkurs med bl.a. följande innehåll;
  • människokroppens uppbyggnad och funktion
  • vanliga mikroorganismer och deras spridningsvägar samt förståelse för vikten av ett hygieniskt arbetssätt
  • vanliga sjukdomstillstånd och läkemedel
  • olycksfallsvård och Hjärt- lungräddning
  Och vad som ingår i ”Vård- och omsorgsarbete”;
  • kunskap om omvårdnad och social omsorg
  • erfarenhet av vård- och omsorgsarbete samt inblick i andra människovårdande yrken
  • vad som avgränsar och förenar omvårdnad och social omsorg
  • etiska aspekter inom vård- och omsorgsarbete
  • kunskap om och erfarenhet av funktion och skötsel av vanligt förekommande inredning och teknisk utrustning samt apparatur
  • kunskap om arbete med missbrukare
  • kunskap om arbete med personer med psykiska problem
  då är svaret JA.

 3. Bengt Dahlqvist skriver:

  Personlig assistans
  När det gäller kvaliten så är det högre krav på entreprenörens personal. Det är naturlitvis så att när vi gör om systemet så höjer vi kraven. Det finns också några som säger att ingen längre kan välja kommunen som utförare. Det är så fortfarande att det går att välja kommunen eller om den behövande inte väljer så blir det kommunen, dessa båda alternativ får då assistansen utförd av kommunens underentreprenör. I avtalet finns också inskrivet att om brukaren, eller i vissa fall brukarens ombud, vill behålla nuvarande PA så skall det tillgodoses.
  Kraven på utbildning varierar mellan olika arbetsgivare både kommunala och andra. Det bolag son vi kommer att använda har tydliga krav på de anställda PA och kraven är ställda i huvudsak utifrån brukarnas behov.Det är inte den formella kompetensen (utbildning examina) som avgör. Till sist, det är Försäkringskassan som fattar beslutet om timinsatsen efter samråd med kommunens personal.

 4. Ulrik Petersson skriver:

  Hej!

  Det är för många arbetstimmar när man jobbar som personlig assistent i Vaggeryds Kommun för när jag jobbade på Storgatan så jobbade man 12 timmar utan rast både lördagar och söndagar. Det är inte normalt för en arbetare att jobba så många timmar i sträck utan rast. För i Värnamo kommun så är facket väldigt noga med att man ska ta ut sin rast som man har rätt till enligt svensk lag.

  Mvh

  Ulrik Petersson
  Skillingaryd

 5. Benkt Johansson skriver:

  Bengt!

  Kul att se att min artikel berör. Du skriver, ” Det är naturlitvis så att när vi gör om systemet så höjer vi kraven”. och att du i och med detta uttalande, ger mig rätt i att ni (alliansen) i princip odugligförklarar era kommunalt anställda PA och er själva som ytterst ansvariga för utförandet av personlig assistans, genom att lägga ut denna på en privat utförare. Det du skriver om att kraven på utbildning skiljer sig mellan olika kommuner tror jag inte alls på. Här är kraven i stort sett likvärdiga. När det gäller privata utförare finns inga formella krav alls. Vad som där emot är ett obestridligt faktum är att man med rätt och gedigen utbildning har mycket större möjligheter att göra ett bra jobb än om man saknar utbildning. I kvalitetsbegreppet ingår också att alla PA ska ha bra och likvärdiga anställningsvillkor. Här vet jag att många privata bolag inte har tecknat något kollektivavtal. Jag vet också att som anställd i ett privat bolag knyts anställningen till aktuell brukare. Detta innebär att om brukaren av någon anledning inte längre vill ha en PA så blir man uppsagd på stående fot. Ingen uppsägningstid alls. Det samma gäller när det privata bolaget inte längre anser sig kunna uppfylla kraven på assistansen. Jag blev själv uppsagd på detta sätt, ”Din anställning hos bolag xx upphör enligt §4 mom. 4a på grund av särskilda skäl”, och fick gå hem samma dag. Mer står att läsa i Kommunals kollektivavtal Bransch G – Personlig assistsans. I detta läge är kommunen skyldig att omedelbart ta över ansvaret för assistansen. Det är ju bra för det privata bolaget att ha kommunen som garant och skyddsnät om/när man misslyckas med sitt uppdrag. Då duger det med skattefinansierad verksamhet. Grundlön och OB-ersättning vet jag också skiljer sig hos de privata utförarna. Jag har inte träffat på någon som betalar mer där emot många som betalar mindre. Därför vore det av stort intresse att se utredningen och beslutsunderlaget för att lägga ut den personliga assistansen i privat regi. Har det tilltänkta bolaget tecknat något kollektivavtal? Om inte, vilka anställningsvillkor har man för sina PA? Hur ser man till att kompetensutveckla sina PA? Hur ser vikaresituationen ut när ordinarie PA av någon anledning inte kan arbeta? Slutligen hur mycket kvalitet tror du man får för 252:- / tim?

  Ulrik!

  Mina arbetspass i det privata bolaget var oftast 07:30 – 23:00 och dagen efter började jag 07:30 – 15:00, vardag som helg. Jag arbetade 2 helger av 3 och rast fick jag ta när det passade. Minst lika tufft som det du beskriver. Teamet runt min brukare bestod av tre personer. Ingen vikarie fanns att tillgå, utan vi fick täcka upp för varandra om någon inte kunde arbeta.

 6. Ulrik Petersson skriver:

  Hej! Benkt

  Jag fick vänta 4 månader innan jag fick a-kassa det är inte konstigt att man får betalningsanmärkningar när en tvåa i Vaggeryds Kommun kostar 4850 kronor i månaden. Jag har jobbat 9 år inom vården och utbildade mig till undersköterska vid Komvux i Landsbro. Jag ville jobba dagtid med rast men det gick inte Vaggeryds Kommun och Kommunal med på utan jag fick gå och straffet blev att jag fick vänta 4 månader utan lön och är inte välkommen att söka jobb i Vaggeryds Kommun

  Mvh

  Ulrik Petersson
  Skillingaryd

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

DICAS SOBRE O EMPREGO SEGURO DE ENCRIPTAÇÃO DE ARQUIVOS

13:50 | Armazenar dados confidenciais pode ser um risco para o visitante e para as vizinhos utilizando quem você trabalha…. Läs mer

Passive Income Options for Older persons – Strategies To Create Money Once Old age

15:13 | Most of the income water ways seem to be able to take decrease for many who include already… Läs mer

Recurring Income Possibilities for Aged people – Productive To Help to make Capital Once Pensionable

15:13 | All of the income channels seem for you to stop all the way down those of you that… Läs mer

Unaggressive Income Opportunities for Elderly people – A Guide To Help to make Cash After Old age

15:13 | All the income avenues seem so that you can seize decrease for people who have already surpassed their… Läs mer

Unaggressive Income Prospects for Mature adults – A Guide To Produce Revenue Subsequently after Retiring

15:13 | The whole set of income avenues seem to seize down for people who have already surpassesd their 50’s…. Läs mer

Passive Income Options available for Baby boomers – Strategies To Generate Bucks After Retirement plan

15:13 | Every one of the income channels seem so that you can seize affordable those of you that get… Läs mer

Residual Income Options for Older persons – A Guide To Generate Cash Following Retiring

15:13 | The whole set of income water ways seem to be able to get lower those of you that… Läs mer

Residual Income Potentials for Mature adults – Information To Make Cash Immediately after Pension

15:13 | Every one of the income avenues seem towards seize along those who currently have already surpassesd their 50’s…. Läs mer

Passive Income Options available for Baby boomers – Information To Try to make Capital Once Old age

15:13 | Most of the income avenues seem for you to use all the way down for many who possess… Läs mer

Inerte Income Chances for Senior citizens – Information To Create Money After Pensionable

15:13 | The many income channels seem towards catch down those of you that own already crossed their 50’s. Retired… Läs mer

Unaggressive Income Prospects for More mature adults – Helpful tips To Try to make Income Just after Retirement life

15:13 | All of the income channels seem to be able to get down for folks who get already entered… Läs mer

Unaggressive Income Options for Senior citizens – Strategies To Help to make Bucks After Retirement

15:13 | Every one of the income rivers seem to be able to stop affordable those of you that include… Läs mer

Recurring Income Chances for Elderly people – Strategies To Help to make Revenue Soon after Retirement plan

15:13 | The whole set of income water ways seem so that you can take decrease for those who own… Läs mer

The Biggest Myth About Med Card California Exposed

16:16 | The Biggest Myth About Med Card California Exposed The selling of health marijuana already produces a substantial contribution… Läs mer

Unusual Article Uncovers the Deceptive Practices of How to Get a Cannabis Card

16:15 | Unusual Article Uncovers the Deceptive Practices of How to Get a Cannabis Card Finding a medical marijuana card… Läs mer

Top Choices of Renew Medical Card Online

16:14 | Top Choices of Renew Medical Card Online Most Noticeable Renew Medical Card Online Learning how to control her… Läs mer

Top Booking Tours Reviews!

12:03 | Top Booking Tours Reviews! The booking system online was made quite uncomplicated and secured and just a few… Läs mer

The Top Secret Truth About Adventure Travel Abroad Exposed

12:02 | The Top Secret Truth About Adventure Travel Abroad Exposed While you decide on travel insurance be certain to… Läs mer

Get the Scoop on Adventure Travel Abroad Before You’re Too Late

12:01 | Get the Scoop on Adventure Travel Abroad Before You’re Too Late Additionally, there’s the simple fact you may… Läs mer

Saiba como aumentar este tráfego do sitio através de um bom projeto de website

12:14 | Um bom design de website é absolutamente crítico se você anseia atrair tráfego máximo. Para que seu site… Läs mer

Tips on how to Organize And Manage Multiple Freelance Jobs Successfully

15:06 | Controlling multiple durham region projects at this time can always be nerve wracking and meticulous. This may need… Läs mer

Tips on how to Organize And Manage Multiple Freelance Assignments Successfully

15:06 | Taking care of multiple durham region projects at a stretch can become harsh and painstaking. This may require… Läs mer

How to Organize And Manage Multiple Freelance Jobs Successfully

15:06 | Handling multiple freelancer projects at the same time can end up being demanding and painstaking. That may require… Läs mer

Ways to Organize And Manage Multiple Freelance Jobs Successfully

15:06 | Controlling multiple freelance projects at a time can always be stressful and painstaking. It may need a freelancer… Läs mer

Ways to Organize And Manage Multiple Freelance Jobs Successfully

15:06 | Controlling multiple durham region projects at this time can end up being nerve wracking and meticulous. It may… Läs mer

Methods to Organize And Manage Multiple Freelance Tasks Successfully

15:06 | Controlling multiple freelance projects at this time can be tense and meticulous. It may require a freelancer helping… Läs mer

How to Organize And Manage Multiple Freelance Assignments Successfully

15:06 | Controlling multiple durham region projects at a stretch can become nerve wracking and meticulous. That may demand a… Läs mer

The right way to Organize And Manage Multiple Freelance Projects Successfully

15:06 | Taking care of multiple freelancer projects during a period can always be aggravating and meticulous. This may need… Läs mer

Methods to Organize And Manage Multiple Freelance Jobs Successfully

15:06 | Handling multiple freelancer projects at a stretch can always be demanding and painstaking. This may demand a freelancer… Läs mer

Tips on how to Organize And Manage Multiple Freelance Assignments Successfully

15:06 | Taking care of multiple durham projects each time can always be stressful and careful. It may require a… Läs mer