Här kommer ett debattinlägg från riksdagsman Thomas Strand (S) från Vaggeryd om begränsningar av ungdomars möjligheter till studier på folkhögskolor.
Stelbent regelverk hindrar unga att studera
Över 8000 arbetslösa vill läsa kurser på folkhögskola i höst. Antalet sökande är ungefär lika många som det finns platser. Trots det stängs en fjärdedel ute – bara för att de tillhör ”fel” åldersgrupp.
– Regelverket borde ändras så att alla dessa unga arbetslösa kan få börja studera. Det är ingen komplicerad förändring, menar riksdagsledamot Thomas Strand (S) som försökt få regeringen att tänka om.
Riksdagen har bestämt att antalet platser i studiemotiverande folkhögskolekurs ska ökas från 4000 till 8000 under innevarande år. När Folkbildningsrådet i april månad redovisade hur många som hade sökt visade det sig vara drygt 8000 personer. Antalet platser respektive sökande gick alltså nästan jämnt upp.
Ändå har 2000 av dem nekats en plats.
Orsaken är att antagningen delades in i två målgrupper och att söktrycket var så olika. I Arbetsförmedlingens yngre målgrupp, 16-24 år, låg söktrycket på 6 116 platser medan det i andra gruppen, 25 år och äldre, uppgick till 2 071 platser. Eftersom fördelningen var 4000 platser per grupp blev följden att 2000 sökande i den yngre gruppen nekades en kursutbildning samtidigt som det kvarstod 2000 lediga platser i den äldre gruppen.
Thomas Strand, socialdemokratisk riksdagsman från Vaggeryd och ledamot i utbildningsutskottet, anser att det borde gjorts en utjämning. Med lite flexibilitet kunde nästan alla unga arbetssökande som ville gå en studiemotiverande folkhögskolekurs fått den möjligheten, men nu hamnade istället 2000 av dem i kläm.
– Vi vet att utbildning är nyckel till jobb. Det är beklagligt att en andel sökande ska hindras av ett stelbent regelverk, menar Thomas.
I ett försök att bryta upp det fyrkantiga systemet och förmå regeringen att tänka om tog Thomas en interpellationsdebatt med arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) i fredags. Eftersom även Folkbildningsrådets styrelse brevledes vädjat om en fördelning baserad på söktryck hoppades smålänningen att arbetsmarknadsministern skulle ge vika för hans till synes rimliga argument.
Men Hillevi bjöd inte på några öppningar.
– Vi kommer att behandla detta på ett klokt sätt, var hennes enda löfte.
Det svaret gjorde inte Thomas speciellt nöjd. Hans bedömning är att en ändring inte skulle varit speciellt komplicerad.
– Det handlar enbart om politisk vilja. Vi har så många som runt 25 procent unga arbetslösa. Då behöver vi en rad åtgärder för att rusta unga människor för olika jobb. I det här fallet skulle en enkel ändring snabbt ge 2000 ungdomar möjlighet till studier.