Frida Boklund från Företagarna debatterar.
Välfärdsföretagandet utarmas
De senaste veckorna har debattvågorna gått höga kring möjligheten att kunna ta ut vinst i privata vård- och omsorgsföretag. Om vinstuttagen begränsas kommer det dock att slå hårdast mot de små, lokala företagarna. De har inte de stora koncernernas möjligheter att genom olika interna transaktioner slippa redovisa vinst i Sverige.
Vinstbegränsningar kan därmed resultera i att de enskilda företagare som idag kämpar på ger upp, med ökad koncentration till några få storbolag som följd.
Vård och omsorg har under lång tid varit förbehållen offentliga aktörer. Under senare år har möjligheten för privata vård- och omsorgsaktörer att erbjuda sina tjänster successivt ökat, till glädje för alla de medborgare som själva vill välja utförare.
Men valfrihet förutsätter mångfald, och mångfald förutsätter i sin tur goda villkor för etablering och tillväxt. Av en studie som Företagarna nyligen gjort, ”Små vård – och omsorgsföretag – betydelsefulla för välfärden” framgår att de små företagen svarar för hela 55 procent av den totala omsättningen och närmare hälften av totalt antal anställda inom den privata vård- och omsorgssektorn.
I Jönköpings län är de små företagens andel av den totala privata omsättningen inom vård och omsorg drygt 55 procent. Det är också tydligt att andelen kvinnor som driver företag i branschen är hög strax över 60 procent, vilket är mer än dubbelt så hög andel som i den totala ekonomin. I Jönköpings län är 55 procent av vård- och omsorgsföretagarna kvinnor.
Dessvärre visar rapporten även att de små företagens andel av den privata marknaden har minskat under de senaste åren. Utvecklingen går mot ökad koncentration, såväl nationellt som i de flesta län. I Jönköpings län har utvecklingen varit nedslående. Mellan åren 2005–2009 har förändringen av de små företagens totala omsättning sjunkit med över -10 procent inom den privata vård/omsorgssektorn.
Vad kan då göras för att stoppa utvecklingen mot ökad koncentration, bortsett från att avstå från att begränsa vinstutdelningen? För det första bör lagen om valfrihetssystem (LOV), som visat sig ha goda effekter för etablerandet av småskaliga verksamheter, värnas och att tillämpning i landet ökar.
För det andra bör tillämpningen av LOV skapa förutsättningar för nya och småskaliga verksamheter. Valfrihetssystemen behöver präglas av rimliga krav, transparens i hur kommunen beräknar sina kostnader och konkurrensneutrala villkor. Alla utförare, inklusive kommunens egen, måste få lika mycket betalt för sina insatser i LOV-systemet.
De småskaliga, privata vård- och omsorgsföretagen har ofta en stark förankring i det lokala samhället. Det handlar om den anställde som tagit steget från år av anställning inom kommunens hemtjänst och startat eget. Det handlar om grannen som driver vårdcentralen och släktingen som förestår äldreboendet i kommunen. De små vård- och omsorgsföretagen behövs för mångfald och valfrihet för oss alla som medborgare. De är viktiga att värna för välfärden i Sverige.
Frida Boklund, regionchef
Företagarna
Det är ju helt uppenbart att Frida inte har någon som helst vetskap om hur LOV-systemet fungerar i praktiken.
Frida!! Hur vore det om du gav dig ut i verkligheten och pratade med t.ex. hemtjänstpersonal om hur det är att jobba under de förhållande LOV-systemet innebär?
Jag kan lova dig att varken personal eller brukare har något positivit att säga om LOV-systemet.