För en vecka sedan kritiserade Vaggeryds Naturskyddsförening beslutet av kommunägda Vaggeryds Energi att bygga en oljeeldad reservpanna i Vaggeryd.
Nu går Vaggeryds Energi genom sina ledande politiska företrädare Martin Gunnarsson (S) (bilden t.v.) och Lars Kinderbäck (KD) i svaromål.
Så här skriver Vaggeryds Energis båda företrädare:
Oljeeldad panna Vaggeryds kommuns enskilt viktigaste satsning för att minska användning av fossila bränslen i kommunen?
Genom att bygga en reserv- och spetslastpanna kan fler kunder erbjudas fjärrvärme. Fjärrvärme som de senaste fyra åren till 98,8 % har sitt ursprung i biobränsle. Vid anslutning av nya kunder ökar främst utnyttjandegraden på befintliga biobränslepannor.
Klimatet som påverkas av bl.a. koldioxidutsläpp är ett globalt problem och måste också betraktas som ett sådant. Exempelvis kan en industri som idag använder 80 kubikmeter olja per år vid anslutning till fjärrvärme i stället få sin värme från cirka 1000 kubikmeter flis och kanske 1 kubikmeter olja per år. Koldioxidutsläppen har då minskat med cirka 200 ton per år.
Vaggeryds Energi AB:s beslut att möjliggöra utökad fjärrvärmeutbyggnad genom att säkra leveranserna med en reservpanna ligger därför helt i linje med kommunens klimatambitioner förutsatt att man tänker utanför det egna staketet.
Under 2013 användes cirka 60 000 kubikmeter fuktiga biobränslen, 1 600 ton pellets och endast 90 kubikmeter olja i fjärrvärmeproduktionen. Motsvarande cirka 7 000 kubikmeter olja ersätts på så sätt årligen. I fjärrvärmenätet i Vaggeryd användes endast 19 kubikmeter olja under 2013 vilket motsvarar 0,4 procent av tillförd energi. Som jämförelse kan nämnas att riksgenomsnittet för fjärrvärmenät ligger på 8 procent fossila bränslen. Att eftersträva oljefritt till den sista oljedroppen är direkt kontraproduktivt. Förutom försämrad leveranssäkerhet ökar också kostnaderna vilket senare återspeglas i priset för fjärrvärme. Fler kunder skulle då dra sig för en övergång från olja till klimatvänlig fjärrvärme.
Exempel på andra klimatåtgärder som Vaggeryds Energi AB vidtagit under senaste året är:
– Flyttat från en hyrd oljeuppvärmd förrådslokal till en egenägd fjärrvärmeuppvärmd lokal
– Användning av elenergi inom bolagets verksamhet som enbart kommer från fossilfri elproduktion, vi kallar den ”klimatvänlig el”. Denna el produceras av vatten, vind, biobränsle eller sol.
– Installerat den under året i länets troligen största solcellanläggning som kommer att klara cirka 40 % av de nya lokalernas elbehov
Vaggeryds Energi AB är stolta över att vara en aktör som i sin dagliga gärning kraftigt bidrar till en bättre miljö och klimat. Det är roligt att Naturskyddsföreningen i Vaggeryd också visar engagemang i frågan och vi vill därför bjuda in föreningen till ett samtal hur vi tillsammans kan verka för en bättre miljö och ett bättre klimat.
Vaggeryds Energi AB
Martin Gunnarsson Lars Kinderbäck
Ordförande Vice Ordförande
Skit i oljepannan. Är ju inte rimligt att vi ska ha sex värmeverk i vår lilla kommun.Titta framåt, gör ett stort värmeverk i Munksjöområdet eller bygg en ledning från Torsvik. Finns väl ingen kommun med 13.000 invånare som har sex fjärrvärmeverk.
Linus. Fjärrvärme handlar bl.a. om tillgänglighet, temperaturfall och flöde. Men också om riskbekämpning. Med flera anläggningar spridda geografiskt ger en ökad jämnhet av temperaturen i nätet. Med flera anläggningar minskar risken för minskad tillgänglighet vid eventuellt bortfall av en anläggning.
(Som av en anledning alltid inträffar under årets kallaste dygn.)
Om man också blandar in olika typer av energislag ökar även valmöjligheterna vid eventuella ändringar av Statliga bidrag och skattesubventioner.
De flesta som bor i en tätort och går över till fjärrvärme har ingen alternativ uppvärmning. De har oftast tagit bort den gamla pannan och har ingen vedspis i köket. De är helt beroende av fjärrvärmen.
Om man vill ha ett bra exempel på energilösningar skall man titta på Linköpings kommun. De har som målsättning att har samtliga energilösningar som finns på marknaden idag.
Claes Johansson
Skillingaryd
Utbildad driftmaskinist
fd. cpl driftbiträde på Harsprångets vattenkraftstation