– Vi kommer att få fram jordgubbar till midsommar!
Odlarnas ansträngningar att täcka plantorna med dubbel väv tillsammans med de senaste veckornas värme har gjort underverk i jordgubbslanden, säger Calle Ericsson, ordförande för landets bärodlare.
Det var en bra vinter för jordgubbsplantorna med ett isolerande snötäcke i stora delar av landet och få plantor som frös ihjäl. Men vintern var lång och den ihållande kylan såg länge ut att hota tillgången på bär till midsommar. Dubbla fiberdukar och den senaste tidens värme har lyckats vända den dystra prognosen.
– Många odlare har redan den här veckan kunnat skörda tunnelodlade bär på friland i Skåne, Blekinge och Halland. Och tidiga sorter blommar just nu för fullt så långt norrut som i Uppland, säger Calle Ericsson. Allting pekar nu, tvärtom mot tidigare, på att vi får en helt normal skörd av jordgubbar till midsommar.
I Sverige odlas jordgubbar på cirka 2.500 hektar, en yta som motsvarar 3.500 fotbollsplaner. Den totala skörden uppgår till omkring 30 miljoner liter. Den absoluta merparten odlas på friland och är väldigt väderberoende.
– Klara, kyliga juninätter med stark frost kan slå ut skörden. Vi klarar några minusgrader med fiberduk och bevattning, men under fem minusgrader förstörs bär och blommor, säger Calle Ericsson som odlat jordgubbar över 30 år.
Svenska konsumenter vill i första hand ha svenska jordgubbar. Nästan tre av fyra, 73 procent, anser att svenska jordgubbar är godare än importerade enligt en nygjord undersökning från YouGov, (maj 2013).
Svenska odlare arbetar hårt för att förlänga den svenska säsongen. Ny odlingsteknik gör att svenska jordgubbar kan gå att köpa från maj och ända in i oktober. Men importen av jordgubbar fortsätter ändå att öka. Under 2012 slog importen nytt rekord med 7.587 ton, varav knappt hälften importerades från Belgien. Det är en ökning med nästan 40 procent sedan 2010.
När det gäller priset så är det oklart hur det blir med det, kanske någon krona dyrare än 2012.
Svensk jordgubbe…smaskens… Arkivbild