I enlighet med ett regeringsuppdrag har Länsstyrelsen gjort en bostadsmarknadsanalys i Jönköpings län. Undersökningen visar att bostadsbyggandet sjunkit 2012 jämfört med 2011. Det gäller för såväl flerbostadshus som småhus.
Under 2012 blev 530 lägenheter färdiga, jämt fördelat mellan flerbostadshus och småhus. Det är en minskning med knappt 100 lägenheter vilket i sin tur innebär en tröghet på marknaden och att många grupper har svårt att få en bostad. Det handlar om ungdomar, studenter, nyanlända, unga familjer och äldre som vill byta till en mindre, bekvämare bostad. Det är också ett problem för arbetsgivare vid rekrytering av ny personal som kan behöva flytta till länet.
Sett över en tioårsperiod har endast omkring 80% av de lägenheter som kommunerna har bedömt ska påbörjas också färdigställts.
Nio av länets kommuner uppger att de har balans på bostäder medan fyra kommuner redovisar brist på bostäder. Ser man till kommunernas centralorter är situationen den omvända. Tio kommuner redovisar brist på bostäder med tre kommuner redovisar balans.
Länsstyrelsen anser att det, framförallt, finns behov av nya hyresbostäder i länet. En ökad byggnation skulle kunna lösa en del knutar och få fart på marknaden för att flera skulle kunna erbjudas det boende de vill ha.
Förutom de problem som finns för till exempel studenter och nyanlända noteras en fortsatt ökning av kommunernas uthyrning till hemlösa personer. Andelen har fördubblats sedan 2010 och merparten av kommunerna säger att de helt eller delvis planerar så att hyresgästen kan ta över kontraktet som förstahandskontrakt, detta genomförs dock i mycket liten omfattning.
Länsstyrelsen anser att kommunerna bör arbeta för att tillsammans med bostadsbolag och fastighetsägare komma överens om att de bostadssociala kontrakten per automatik bör övergå till hyresgästen efter en viss tids felfritt boende, exempelvis ett år.
Det byggs för lite anser en utredning om det finns någon som vill flytta dit verkar i denna utredning vara helt ointressant. Men bygg bara
””En ökad byggnation skulle kunna lösa en del knutar och få fart på marknaden för att flera skulle kunna erbjudas det boende de vill ha.””
Själv skulle jag vilja ha en villa ville kulla lägenhet kan man önska det då eller??
Bygga nytt är inte lätt med byggnämnder som hittar på egna regler för att minska chansen att få bygglov. Tycker att kommunerna borde vara lite flexibla om någon VILL bygga i mindre orter. Men inte då, det ska var besvärligt, makten måste visas. Här är det minsann byggnämnden som bestämmer… Egna regler och principer gör det inte lätt för privatpersoner som oftast inte har så bra kunskaper om plan och bygglagen. Men det verkar som byggnämnden har samma problem…
Ta fram fler attraktiva tomter så kanske folk blir mer sugna på att bygga nytt och flytta hit!