Majken och Rolf Grenthes Stiftelse instiftades 2008. Initiativtagare var Ingemar Grenthe, son till makarna Grenthe.
Kenneth Lindelöf som är ordförande i stipendiekommittén där också Lena Widesdotter och Thore Ohlsson ingår, underströk särskilt vad som drev Ingemar Grenthe, numera professor, att ta det beslutet.
– Han tog det initiativet i tacksamhet mot det samhälle där han växte upp. Han anser att politikerna i Vaggeryd på 1940- och 50-talen var framsynta som såg till att utbildningsmöjligheterna växte fram i samhället Vaggeryd, säger Lindelöf.
Starten år 1946 av Högre Folkskolan, som senare blev realskolan i Vaggeryd, var för Ingemar Grenthe personligen av mycket stor betydelse.
Den 16 oktober kommer han för övrigt att berätta om sitt liv vid en föreläsningskväll på Bäckalyckan.
Majken Grenthe var ledare för kvinnlig gymnastik i Vaggeryd i årtionden. Från 1947 fram till pensioneringen var hon gymnastiklärare på heltid vid Hjortsjöskolan.
Rolf Grenthe var främst friidrottare och bland annat uttagen att representera Kanada vid imperiespelen i friidrott. Han var också en av delägarna i möbelfabriken Balder.
Stiftelsen delar årligen ut sammanlagt 20 000 och 30 000 kronor fördelat på tre grupper:
Fenix kunskapscentrum och Hjortsjökolan kan söka bidrag för att skapa och utveckla internationell kontakter. I år får Fenix pengar till ett Japan-projket.
Waggeryds Museiförening kan också söka medel. I år får man pengar till den utställning om intressanta byggnader och miljöer som visas vid Hemvändardagen.
Dessutom finns det personliga pris som ska tilldelas en framstående kvinnlig idrottare eller ledare under 30 år på förslag av föreningar. Den utmärkelsen går i år till Julia Fredriksson.