Faktaruta
Detta är Sydvästlänken Sydvästlänken är en stor 400 kilovolts kraftledning under produktion och den följer huvudsakligen E4 där den grävs ned mellan Hurva i Skåne och norr om Värnamo. Därifrån vill Svenska Kraftnät dra kraftledningen som luftledning till etappmålet i Nässjö kommun. På sin väg kommer den stora ledningen att gå genom de sydöstra och östra delarna av Vaggeryds kommun. Sträckningen här blir densamma som för den gamla 220 kilovoltsledningen vars 20 meter höga stolpar rivs dock och ersättas med nya som blir närmare 30 meter höga. Från Nässjö går ledningen mellan kommunens högsta punkt, Högenacke, 356 meter, och Långserum, öster om Bosarydssjön och passerar riksväg 30 vid Hässelås-Kvighult. Därefter går ledningen öster om Hubbestadssjön och Härån i kanten av Dala mosse in i Värnamo kommun där den möter E4 och i fortsättningen söderut läggs som markkabel. Det är inte enbart ett antal kommuner, däribland Vaggeryd som protesterat mot beslutet att bygga luftledning. Bland andra Skogsstyrelsen och LRF har också förordat en markkabel. Men regeringen väljer luftledning på denna sträcka i den ledningsgata som redan finns. Beslutet är förenat med sju villkor om olika hänsyn som ska tas, bland annat till nyckelbiotoper, Bolmentunneln och Hagshults militära flygplats.Mark- och miljödomstolen har godkänt ett överklagande från Svenska Kraftnät mot ett beslut i Vaggeryds kommun. Därmed är det fritt fram för Svenska Kraftnät att utnyttja kreosotimpregnerat virke i nedgrävda stolpfundament i den nya kraftledningen Sydvästlänken.
Det var den 25 juni förra året som miljö- och byggnämnden i Vaggeryds kommun, i likhet med flera andra höglandskommuner, beslöt att förbjuda affärsverket Svenska Kraftnät att använda giftig kreosotimpregnerat stolpfundament från den stora kraftledningen Sydvästlänken.
Affärsverket överklagade beslutet till länsstyrelsen som emellertid gick på samma linje som Vaggeryds kommun. Därför gick Svenska Kraftnät vidare till Mark- och miljdomstolen som nu har meddelat sitt domslut. Och det är alltså negativt för Vaggeryds kommun.
Huvudanledningen är enligt domstolen att det inte är otillåtet att använda slipers som är impregnerade med kreosot på detta sätt. Enligt svenska Kraftnät skulle det dessutom bli dyrt och tidskrävande att byta till betongfundamnet. Men som ett tecken på att vare sig länsstyrelse eller kommun är helt fel ute har affärsverket lovat att inte använda kreosotimpregnerade fundament ”inom 100 meter från brunnar och andra skyddsvärda vattenkällor.”
Kemikalieinspektion säger egentligen vare sig ”bu eller bä” men stöder i praktiken Svenska Kraftnät. Naturvårdsverket går däremot på kommunens och länsstyrelsen linje.
Mark- och miljödomstolen skriver så här:
”Sammantaget gör mark- och miljödomstolen bedömningen att bolaget både genom provtagningar och teoretiska beräkningar har visat att någon betydande risk för negativ påverkan inte bör förväntas inom områden som inte är särskilt känsliga av olika anledningar. Därmed finns det inte grund för ett generellt förbud inom respektive kommun att använda kreosotimpregnerade fundament för ledningsstolpar.”
Ärendet skickas nu tillbaka till Vaggeryds kommun för ”erforderliga beslut om mer specificerade skyddsföreskrifter”.