Bland doftande rosenblad får man vandra när man går uppför stentrappan till Magnisa stuga. Det mesta är klart. Imorgon öppnar Magnisa Café.
– Har ni beställt tillräckligt? Beställningar före klockan tre står det.
– Lätt att gå och köpa annars.
Vi är i köket på Magnisa stuga och har hamnat mitt i förberedelserna. Ann-Marie Stüffe, Ingrid Svensson och Elisabeth Sandahl är några av alla frivilliga i Waggeryds Museiförening som ställer upp med sommarkafé när Jonssons och Ritz konditorier stänger för semestern.
– Vi är fler som hjälps åt, men det är vi som har gått och handlat idag, säger Ann-Marie Stüffe.
För tredje sommaren i rad är det dags för Magnisa Café, det börjar bli en tradition.
– Det började egentligen som en rolig grej. Köpmannaföreningen undrade om vi kunde göra något här på sommaren. Så då nappade vi på det och det har funkat jättebra, säger Elisabeth Sandahl som håller i trådarna.
– Jag tycker det har varit en succé, säger Ann-Marie Stüffe.
Ann-Marie berättar att det kommer kafégäster från när och fjärran. Inte bara från kommunen, utan människor som reser söderut eller norrut längst E4:an och vill stanna för en kopp kaffe. Det ger också en möjlighet att visa upp museet som finns i Magnisa stuga.
– Vi är måna om den här stugan. Det är ju fint att kunna visa stugan och vad vi gör här. Det kommer ju folk till och med från andra länder som vi får berätta vår historia för. Vi med våra fina språkkunskaper. Det blir på svengelska det, säger Ingrid Svensson.
Men kafét har också sina stamgäster från trakten. De som kommer till samma bord varje dag.
– De sitter här många timmar, det är bara att fylla på kaffe, säger Ann-Marie Stüffe.
– Och lyssna till diskussioner, det är samtal om både politik, fotboll och allt vad som händer, säger Elisabeth Sandahl.
Måndag till lördag under två veckors tid, med start i morgon, kommer Magnisa stugas café vara öppet. De serverar till stor del hembakt. Det är medlemmar i Museiföreningen som ställer upp och bakar.
– Blåbärsmuffinsen går mest, säger Elisabeth Sandahl.
– Och havrekakor. Mandelringar är också goda, säger Ingrid Svensson.
– Allt hembakat är väl gott, säger Ann-Marie Stüffe.