Det kom en så småningom en räkning på elverkets kostnader för stormen Gudrun. Den blev inte liten…
– Elverkets totala investeringar under åren 2005 till och med 2014 uppgår till 73 miljoner kronor, merparten av dessa har använts för att öka leveranssäkerheten, säger Anders Wahlgren.
Arbetet med att vädersäkra elnätet hade dock påbörjades redan före stormen Gudrun. Redan på 90-talet ersattes oisolerad ledning med delvis med jordkabel men isolerad kabel som hängdes i luften började också införas, de första under 1994.
– Med anledning av erfarenheterna från Gudrun så övergavs denna metod och allt sedan dess grävs ledningar ned där det går. Det visade sig nämligen att den isolerade luftkabeln klarade enstaka träd mycket bra men att när hela skogen kom på en gång så knäcktes stolparna i stället, berättar Wahlgren.
• 75 % av de oisolerade högspänningsledningar som fanns vid tiden för stormen Gudrun och som man tänkte byta ut har nu ersattas med jordkabel.
• Under 2014 minskade mängden oisolerad högspänningskabel med 15 200 meter.
• 2015 tänker Vaggeryds Elverk att markförlägga ytterligare cirka 15 000 meter kabel.
– Målsättningen är att arbetet med att bygga bort oisolerad luftkabel på högspänningsnätet skall avslutas under 2018. Det som då återstår är ledningssträckor med låg risk för störningar eller där markförhållanden inte medger grävning.