Det har dragit ut på tiden, men nu är invigningsdatumet klart. Emma Persson ska öppna sin gårdsbutik i Häradsköp utanför Skillingaryd.
– Det här är min dröm som äntligen blir verklighet. Det känns så underbart att det börjar närma sig start, säger Emma Persson.
Emma träffade kärleken, Gustav Gärskog och flyttade till gården 2009. Nu driver de gården tillsammans. Men redan när hon flyttade dit hade hon en dröm om att ta vara på köttet. Eftersom Emma studerade till livsmedelsagronom, så var kopplingen ganska självklar. Examensarbetet handlade om hur stress under djurets sista tid i livet påverkar köttet negativt.
– Det här med djurvälfärd är viktigt för mig. Och jag tycker vi kan vara stolta. Både över vad vi har i Sverige, och det vi har på vår gård.
Det är noga med djuren
Emma är noga. Djuren är ekologiskt uppfödda och de behöver inte åka längre än fem mil till slakteriet.
– Det var så nära jag kunde hitta. Det blir till Lammhult korna får åka.
Sen tar en kylbil tillbaka djuren och så styckad köttet på gården. I ett rum innanför kassan på butiken, med fönster både utifrån och till butiken så att man kan se vad som försiggår därinne.
– Det ska vara öppet. Man ska se vad vi håller på med. Det har varit så mycket skandaler med hästkött och det ena med det andra. Det har liksom blivit något skumt det här med kött. Jag vill visa precis hur vi gör här. Våra djur betar härute, och de styckas i rummet här innanför och säljs i den här disken, säger Emma bakom kassan.
Butiken är stor, rymlig, ljus och alldeles ny. Det luktar fortfarande murbruk.
– Nu väntar jag på ett bord och stolar också, men det är inte mycket annat som saknas nu.
Häradsköps gårdsbutik blir en affär dit man åker för att handla fint kött och annat gott till helgen. Ägg, potatis, kryddor, marinader, surdegsbröd, honung och müsli till helgfrukosten kommer också finnas i sortimentet. Emma ska sälja sådant som hon själv gillar och vill ha till helgen.
– Helglyx är tanken, säger Emma och rättar till vågen.
Emmas hjälpreda
Dottern Maja hjälper till med förberedelserna. Just nu är det klistermärken från vågen hon jobbar med. Hon har lovat att hjälpa till också när butiken öppnar om ett par veckor. Till en början ska butiken ha öppet torsdag till lördag. Emma har ett annat jobb också. Hon jobbar med att kvalitetskontrollera allt centralt paketerat kött som packas åt Axfood i Torsvik. Drömmen är att utöka öppettiderna. Hur det går beror på kundernas intresse.
– Jag har ju ingen aning om det finns intresse. Jag går mest på känsla, och det känns som att det finns intresse för en gårdsbutik, säger Emma Persson.
Äntligen! Vad roligt! Jag kommer och handlar hos dig, Emma!
Ja, vi kommer garanterat!
Å så härligt för dig Emma, lycka till önskar jag dig. Jenny Nordh Kleivard i Tranemo fd Vaggerydsbo
Härligt med en butik nära!! Kommer att handla hos er!!
Kanon, det behövs!
Lycka till med starten!
Kul att det verkar vara så stort intresse för lokal mat!
Vi tackar för alla fina kommentarer.
Grattis lycka till