Lagom till OS i London 2012 kan man drömma sig ”tillbaka” till OS för 100 år sedan.
Man kan göra det med någon av de många böcker som kommit till 100-årsminnet av OS i Stockholm 1912.
Nummer 1 av dem vi kikat på är utan tvekan Christer Isakssons Stockholm 1912. En bok att förälska sig i. En bok man inte vill vara utan och som man återkommer till gång på gång.
Christer Isaksson är en känd författare och journalist som framför allt skrivit om politik, men här visar han att han är mer mångsidig än så. Stockholm 1912 är ett hopkok, en gryta som redan på omslaget doftar gott. Anrättningen är superb och det är som att sitta vid goda vänners lag en skön sommarkväll, äta gott, dricka och umgås: man vill aldrig sluta.
Det här är inte en bok med massor av statistik från OS även om man får veta en del om hur det gick för vissa deltagare. Det är framför allt en bok om bakgrunden till OS i Stockholm och hur galant Viktor Balck, andra toppar och fotfolket genomförde ett arrangemang som för alltid satt Sverige och Stockholm på den olympiska kartan.
Bland det mer udda i boken är en skriftväxling om just idrottsrörelsen mellan sedermera så välkände svenske idrottsledaren Sven Låftman och August Strindberg. August Strindberg avled för övrigt alldeles före OS.
Det här är en härlig mix av fakta, skönlitteratur, memoarer. Ja, Gud vet allt. Det är en kunskapskälla och får man veta så mycket mer än bara vinnare och resultat. Det är idrottshistoria med social anknytning när den är som allra bäst.
Boken är på drygt 300 sidor och utgiven av Ekerlids Förlag. Den finns att införskaffa hos välsorterade bokhandlare för cirka 300 kronor.