– Det har varit en lång resa. Åtta till tio år har den tagit.
Vice ordförande i församlingsrådet, Claes-Göran Carlsson tydliggjorde varför man i Svenarum ser fram mot återinvigningen av kyrkan söndagen den 1 juni.
Vägen har varit lång men sannolikt mödan värd. Officiellt startade ombyggnadsprocessen i augusti förra året när byggnaden gick från att vara kyrkorum till att bli arbetsplats. Men redan på 1970-talet började skavankerna efter den stora ombyggnaden 1949 bli tydliga. Spackel på bänkarna började flagna men ommålningen kunde bara temporärt dölja bristerna som framträdde allt tydligare på 1990-talet. Inte minst när elräkningarna skulle betalas.
– Vi började fundera redan 2005-2006, vi kan likna processen vid en brainstormning, beskrev Claes-Göran Carlsson inledningsfasen.
– Vi startade en studiecirkel om kyrkans historia och fortsatte med en brukarutredning som till sist klargjorde att vi inte kan rymma allt i en landsortskyrka. Med oss tog vi budskapet från församlingsborna som klargjorde att vi inte fick ändra på mer än att man kände igen sig. Till sist kunde vi lämna ett förslag som passade alla, inklusive vår herre, stiftet, länsmuseet och plånboken.
Ett radikalt förslag som var aktuellt för några år sedan var att sälja församlingshemmet och flytta all verksamhet till kyrkan. Genom att dela av de båda korsarmarna med två glasväggar skulle man där kunna skapa de utrymmen som krävdes för den verksamhet som finns vid sidan av gudstjänsterna.
– Det blev inget av med det men vi har inte släppt tanken. Vem vet vad som händer om 50 år, säger kyrkogårdsförman Lars Andersson som hela vägen varit djupt involverad och noga dokumenterat allt arbete.
Han menar att en faktor som bidragit till slutresultatet är de dagliga byggmötena klockan 07.00.
– Där har vi tillsammans med entreprenörerna gemensamt löst de problem som dykt upp under resans gång. En förklaring till att vi kunnat jobba så effektivt är att alla känner varandra i det arbetslag som arbetat med kyrkan.
Som en ren bonus har man kunnat arbeta kostnadseffektivt. Allt pekar på att kostnadsberäkningarna kommer att hålla. Genom den långa genomförandeprocessen vet man att den kyrkoantikvariska ersättningen använts med eftertanke. Man har som någon formulerade det ”hittat lösningar som fungerat antikvariskt parat med församlingens behov”.
- Claes-Göran Carlsson vid en av många finurliga lösningar som dolt som i golv och bänkar döljer värmesystem och elinstallationer..
- Claes-Göran Carlsson, stiftsingenjör Per Morin och Lars Andersson.