Johnny Wackt har bott på gården Kullen vid vägen Ekeryd-Bratteborgs gård ända sedan hans pappa Herbert Wackt 1959 tog familjen med sig och lämnade Ammelund nere på slättlandet vid Bratteborgs station. Familjen Wackt flyttade inte långt den gången men möttes av helt andra utblickar på Kullen som ligger allra längst i norr på den åsrygg som börjar vid Kvarnaberg i söder. Utsikten från Kullen är vidsträckt åt öster och sydost över norra delen av Lagadalen. Det var dessa vyer som Björn Gidstam fastnade för när skrev sin bok om Småland – strövtåg i gammal kulturbygd 1983.
Sanningen är dock att vägen inte är särskilt gammal.
– Faktum är att vägen anlades så sent som 1955, berättar Johnny Wackt.
I dag ligger gårdarna som ett pärlband utmed vägen: Ekeryd, Norra Kullhult och Tröjebo , där vägen svänger upp mot åsryggen via Hägnen till Kullen, och sedan söderut förbi Södra Kulhult, Åsen och Brattebo fram Bratteborgs herrgård med sin nya ladugård. Men så har det alltså inte alltid varit.
Dessförinnan gick det en väg nedanför åsen på dess östra sida. Den kan man följa än idag med sina avstickare ut till de olika gårdarna. Dessutom fanns det en väg högre upp på åsen och längre västerut än den nuvarande vägen. Från Kullen gick den direkt norrut mot Norra Kullhult.
Hur man klarade till exempel mjölktransporterna via de gamla vägsträckningarna är svårt att förstå. Men 1955 hade hemmansägarna tröttnat.
– Alla var då överens om att man måste ge vägen en helt ny sträckning så att man passerade de olika gårdarna, säger Johnny Wackt.
Den nya vägsträckningen blev en fullträff på alla sätt. Nu hoppas Johnny Wackt att flera människor ska upptäcka de stora naturvärdena utmed vägen. Inte minst cyklister som tidigare kanske har avskräckts av gruset. Det är med den nya beläggningen som hela vägens historia – bättre sent än aldrig!
Bland de vackraste färdvägar jag sett, åkte där i slutet av september.
Första gången var det i yngre år, först nu kunde jag verkligen se och uppskatta det. Grus passar bättre i detta unika landskap, men jag förstår också att de som lever och brukar landskapet vill ha asfalt.
Borde K märkas på något sätt.