På måndagskvällen kom 18 elever och tre lärare hem från en mycket intensiv resa till Fenix systerskola Fukiai High School, i Kobe, Japan. Vart tredje år görs resor utbytesresor till Japan med återbesök för de japanska eleverna året därpå. Årets resa är den sjätte i ordningen och hade entreprenörskap som tema.
Varje elev jobbar med ett individuellt projekt inom temat. Sebastian Wictorin, Vaggeryd och Alfred Schuldt, Hagshult har också valt detta som gymnasiearbete. Sebastian som går ekonomiprogrammet undersöker skillnaden i affärskultur mellan länderna och Alfred som går naturvetenskapsprogrammet försöker hitta orsaken den höga medelåldern hos japaner genom att studera deras matkultur. Andra intressanta teman är exempelvis ledarskap, kulturskillnader, företagande. Under de dryga två veckor som eleverna har varit borta har ett digert program genomförts. Första veckan höll eleverna presentationer om Sverige i olika klasser vid systerskolan. vi gjorde också flera studiebesök. I Nara, den äldsta huvudstaden där den gamla Sidenvägen hade sin slutstation. Där guidades vi av Yuuka Nagao som studerat svenska efter att ha deltagit i ett tidigare utbyte med Fenix. Vi besökte också hennes nya arbetsplats IKEA i Kobe, vilket var mycket intressant. Vi besökte också ett museum som skildrade jordbävningen i Kobe, som ödelade stora delar av staden. Idag kunde man inte se ett enda spår av katastrofen, vilket vittnar om att japaner har en stark drivkraft och en del att lära oss när det gäller entreprenörskap. Ibland kanske lite väl långt då arbetsdagarna har en omänsklig längd och ordet ledighet knappt existerar i verkligheten. Även eleverna hade långa skoldagar mellan 8.20 till 18-tiden. Många hade dessutom nära en timmes resväg till skolan.
Den andra veckan har gruppen gjort en gedigen rundresa i Japan på egen hand. Det gamla kejserliga huvudstaden Kyoto med alla sina fantastiska tempel och helgedomar, Hiroshima med minnet av atombomben 1945, världsarvet Miyajima med sin natur och kultur. De tre sista dagarna tillbringades i megastaden Tokyo. Där utforskade de olika stadsdelarna och besökte flera intressanta museer och platser. I både Kyoto och Tokyo bodde vi i ryokan, som är ett traditionellt boende där man sover direkt på golvet på tatamimattor och husen är byggda med traditionell japansk stil.
De 18 eleverna som går årskurs två och tre på Fenix har jobbat hårt för att kunna förverkliga drömmen om att kunna åka till Japan. Utöver ett stöd från Universitets och Högskolerådet på 170.000, bidrag från skolan på 35.000 kronor och ett stipendium från Majken Grenthes stiftelse på 4.500 kronor har eleverna jobbat hårt med att samla in pengar genom att engagera sig i olika projekt som Hjulafton, försäljning och lotterier för att finansiera resan. Genom att boendet sker i familj har kostnaderna både i Japan och vid det kommande återbesöket i augusti kunnat hållas nere.
– Resan har gjort att jag har vuxit som människa och fått lära mig att ta ansvar, säger Carl Sandahl mycket nöjt på flyget på väg hem till Skillingaryd.
Under fenixkvällen på torsdag kommer eleverna börja redovisa projektet genom att visa bilder och hålla i olika aktiviteter med japantema. Säkert kommer också de nyinköpta japanska kläderna att nyttjas. Sedan följer ytterligare några tillfällen för allmänheten att ta del av upplevelserna. Under våren kommer sedan de individuella projekten att redovisas inom respektive kurser och återbesöket att planeras.
RAYMOND PETTERSSON