I december är det ett år sedan det första spadtaget togs på Miliséum i Skillingaryd.
– Det har varit ett hektiskt år, som varit precis med smockfullt med arbete, säger Miliseum-föreståndaren Sven Engkvist.
– Men vi har gjort det vi hade föresatt oss. Det stora övergripande målet var få lokalerna färdiga och att flytta hit verksamheten i form av kontor och uppkopplingar men också föremål. Det har vi också klarat samtidigt som vi påbörjat utställningsproduktionen.
Sedan senaste byggkollen i somras har det hänt åtskilligt. Så här i slutet av året råder ett organiserat kaos i Miliseum-lokalerna. Framför allt är det spännande att se den stora mängden föremål som finns i den södra av de två mathallarna. Med föremål menar vi allt från 21-centimeters haubits via dykarutrustning och dockor för uniformer till modeller och hyllmeter av böcker och rader av fordon.
I detta vimmel av föremål jobbar intendent Louise Sjöberg med digitalisering av samlingen av föremål. En bit bort agerar Sebastian Petterzon ”fältskär” bland armar, ben och kroppar i vad som närmast kan beskrivas som en verkstad för skyltdockor.
Ur denna mängd föremål ska utställningarna skapas. Det blir mycket spännande att se det slutgiltiga resultatet när det redovisas framåt hösten nästa år.
– En uppskattning ligger på cirka 20 000 föremål, 30 000 bilder och 6-700 bok-titlar, säger Engkvist.
Mängden föremål utgör förstås en utmaning. Byggnaderna en annan.
– I och med att byggnaderna är byggnadsminne har vi tvingats till större hänsynstaganden och begränsningar. Det har vi klarat genom att Lennart Grandelius har haft fortlöpande kontakter med riksantikvarieämbetet, har vi hela tiden vetat vad vi kan och får göra. Med det som utgångspunkt har vi nått så långt vi kan komma med de gamla byggnaderna. Trots de ganska komplicerade göromålen har det gått väldigt bra. Byggföretaget har varit väldigt lyhört och duktiga på att itu med speciella önskemål som har uppstått.
Oförutsedda händelser inträffar dock alltid.
– En sak som vi inte visste, var de omfattande rötskadorna på de vertikala stolpar som bär upp taken på mathallarna. Det försenade arbetet med en månad men nu lär de stå där i ett par hundra år till, berättar Engkvist.
Sven Engkvist kan lägga ett arbetintensivt Miliséum-år bakom sig.
Ett muséum över ingenjörskårerna betyder massor av föremål.
Från sin plats på väggen håller Karl XII ett vakande öga på vad som händer.
Det ska vara en spanjor i år.
Även en uniform från Röda armén finns med. Louise Sjöberg har mycket att stå i.
Ett muséum växer fram.
Sebastian Petterzon i dockverkstaden spelar en viktig roll i uppbyggnadsarbetet.
Ett originalbord med sittbänk från de gamla mathallarna.