På torsdagseftermiddagen mottog Waggeryds Museiförening en gåva som träffade mitt i prick.Då stannade Elisabeth Scholander och Per-Åke Pernemalm från Uppsala sin personbil med släp utanför Magnisa stuga. Ur släpets gömmor lastade man ut ett nästan komplett möblemang; bord med fyra stolar, ett stort skåp och ett hörnskåp tillverkat av Möbel AB Vasa i Vaggeryd i slutet på 1930-talet . Finishen på möblerna imponerar fortfarande liksom de tidstypiska skärningarna och lejontassarna.. Det handlar helt enkelt om hantverk från början till slut.
Museiföreningen har tidigare inte haft några möbler från den äldre möbelepoken i Vaggeryd i samlingarna. Men nu är den bristen korrigerad.
– Förvånansvärt hur bra möblemanget passar in, kunde styrelseledamöterna Eva Eliasson, Elisabeth Sandahl, Evert Melin och Lars-Erik Joakimson unisont och förnöjt konstatera.
Möbelfabriken Vasa startade 1936. De möbler som nu pryder Magnisa stuga tillverkades troligen kring 1938. Möblemanget har varit en ren släktklenod. Det inköptes och vårdades ömt av Per-Åke Pernemalms föräldrar Alice och Martin.
De var logiskt att de köpte möbler från Vasa när det gifte sig. Alice bror Edgar Isaksson var nämligen delägare i firman där hennes far Otto, alltså Per-Åke Pernemalms morfar, också arbetade.
När Alice gick bort tog hennes son och dennes hustru över möblerna. I år flyttar de dock till mindre lägenhet i Uppsala och då uppstod problemet: Vad göra av de gamla fina Vasa-moblerna?
Via nätet och boken om alla Vaggeryds möbelfabriker kom Per-Åke Pernemalm i förbindelse med Evert Melin, som är styrelseledamot i museiföreningen och därmed löste sig också den knuten kring möblernas framtid på bästa sätt.
Efter 73 år har möblerna återbördats till Vaggeryd bara några hundra meter från den plats snett över stationsområdet där de en gång tillverkades. Där kan de beskådas under tre timmar på lördagsförmiddagen.