I dagarna träffas representanter från flera länder på Ravema i Värnamo och avslutar ett intressant EU-projekt. Ett projekt vars syfte är att bland annat hitta nya utbildningsvägar för att locka ungdomar tillbaka till verkstadsgolvet. I morgon besöker gruppen Fenix i Vaggeryd.
Inom industrin råder det som bekant brist på främst CNC- och robotoperatörer. På Ravema i Värnamo har man försökt råda bot på den saken under flera år med egna utbildningar. Men man har också ingått i ett EU-projekt vars syfte är att få industrielever att komma tillbaka in i industrin.
23 personer från Norge, Litauen, Slowenien, Tyskland och Sverige ingår i ett utbildningsprojekt med EU-pengar som Ravema i Värnamo deltar i. Det för att kunna hitta nya vägar till att få ungdomar in i industrin igen.
I gruppen ingår representanter från industrin och yrkesskolor. Projektet har pågått under två år och nu avslutar man det med att besöka bygden med Ravema som värd.
Initiativtagare till EU-projektet togs av Norge, närmare bestämt var det Lars Mjös som är chef på Industrikonsulenten i Osteröy som ligger utanför Bergen, som var en drivande kraft till att man kom igång med projektet som skulle leda fram till att erfarenheter utbyttes och i någon mån också ge industrieleverna i respektive länder en möjlighet till utbyte mellan länderna.
– Vi märkte i vår kommun att ingen av eleverna som gått industriprogrammen kom tillbaka till industrin och efterfrågan är stor på främst CNC -och robotoperatörer hos oss precis som hos övriga länder. Vi ville också etablera en större kompetens i vår kommun, berättar Lars Mjös.
Han ville därför starta ett kompetenscenter och hittade speciella EU-pengar att söka för just ett livslångt lärande. Genom att man redan hade ett samarbete med Ravema via industrierna så kom också Peter Lidqvist, som håller i utbildningsprogrammen på Ravema, in i bilden.
EU-pengarna gav stöd för resorna och möten för utbyte av erfarenheter. Det fem dagar långa mötet i Sverige är det sista på programmet.
Under resans gång har man fått större erfarenhet hur man kan bedriva utbildningarna för att göra dem mer attraktiva och för att få ungdomarna att hitta tillbaka till industrin.
– Jag har lärt mig väldigt mycket under de här två åren, berättar Peter Lidqvist. Framför allt hur de andra länderna gör och tänker kring utbildning.
I Norge kan Lars Mjös konstatera att man fått ett gott resultat genom det aktiva arbetet med att höja kvalitet och kompetens.
– I vår kommun byggdes ett nytt yrkesgymnasium med fullt moderna verkstadslokaler på 800 kvadratmeter, säger Lars Mjös vidare.
Under dagarna i Värnamotrakten ska representanterna hinna med en hel del. Förmiddagen i dag spenderades i Ljungby där man besökte Idé & ResursCentrum som har ett supermodernt verkstadslabb för produktion . Bara det besöket har gett exempelvis Lars Mjös viktig kunskap att ta med sig hem till Norge.
– Det var helt fantastiskt att se hur de etablerat ett gott samarbete med näringslivet, deras arbetssätt tar jag med mig hem till Norge och jag är djupt imponerad, berättar han.
Under eftermiddagen stod Ravemas produktion på agendan.
På torsdagskvällen besöker gruppen Gnosjö Industrimuseum där man ska titta på utvecklingen inom industrin i bygden de senaste dryga hundra åren.
– Vi går från den ytterligheten till den andra, skrattar Peter Lidqvist där han står i de toppmoderna lokalerna på Ravema samtidigt som övriga i gruppen inspekterar den ena supermoderna maskinen efter den andra.
I morgon, fredag blir det ett besök på Fenix kunskapscenter i Vaggeryd och därefter går färden vidare mot Taberg där man ska besöka Svia – robotcenter, som bland andra Ravema har ett samarbete med.
Besökarna kommer också få en del annat att ta med sig hem från vistelsen i trakten.
– På lördag besöker vi Store Mosse för att få en del naturupplevelser också, vi hoppas att i alla fall våra tyska vänner ska få se en älg, berättar Peter Lidqvist avslutningsvis