Nio av tio mopedungdomar använder hjälmen på rätt sätt, även så i Vaggeryds kommun.
Det visar en unik och landsomfattande undersökning som trafiksäkerhetsorganisationen NTF står bakom. Allra duktigast är flickorna. I Jönköpings län använder 88 procent hjälmen på rätt sätt.
– Resultaten är mycket positiva eftersom vi vet att närmare hälften av alla mopedister som dödas i trafiken, inte haft hjälmen knäppt vid olyckstillfället, säger projektledare Linnéa Berglund på NTF i Jönköping.
Studien, som omfattar närmare 1.300 mopedister i 60 kommuner spridda över hela landet, har genomförts av NTF under våren på uppdrag av Trafikverket. Observationerna har utförts i anslutning till högstadieskolor och i tätortsmiljöer. I Jönköpings län har studien utförts i kommunerna Vaggeryd, Jönköping, Habo och Vetlanda. Sammanlagt ingår 90 mopeder.
Sammanställningen visar att mopeden fortfarande är ett mycket attraktivt och populärt transportmedel, även om försäljningsminskningen av EU-mopeder i landet, märks i studien. Vidare kör flest killar moped, men flickorna är på frammarsch, var tredje mopedist är idag en flicka.
94 procent av mopedisterna använder hjälmen på rätt sätt – det vill säga att man har hjälmen knäppt och att den sitter korrekt på huvudet. En sådan åtgärd är en förutsättning för att undvika svåra olyckor.
Förra hösten presenterade Trafikverket en gemensam strategi för ökad säkerhet på MC och moped för åren som ska vara vägledande ända fram till 2020. Där pekar man ut rätt hjälmanvändning som ett mycket prioriterat område.
Enligt Trafikverkets djupstudier av dödsolyckor på moped saknar närmare hälften av de mopedister som omkommer varje år hjälm eller hade tappat den vid olyckstillfället. De flesta som tappar sin hjälm är under 18 år. Strategin formulerades utifrån ett antagande om att korrekt hjälmanvändning låg på cirka 90 procent.
– Samtidigt som det naturligtvis är positivt att så många använder hjälm och knäpper den på ett korrekt sätt betyder detta faktiskt att rätt hjälmanvändning till och med är viktigare än vad vi tidigare trott, menar projektledare Linnéa Berglund.
I höst kommer NTF-förbunden i Sverige att presentera studien i samband med föräldramöten. Målgruppen är föräldrar till elever i årskurs åtta. Presentationen görs tillsammans med närpolisen.