Två personer bosatta på väster i Skillingaryd har begärt att få installera bergvärme sin villa. Men miljö- och byggnämnden vill inte tillåta bergvärmeborrning förrän det är klarlagt om det finns några markföroreningar i närheten av fastigheten.
Det som komplicerar ärendet är närheten till gamla Uppåkra vid Tegnergatan/Smålandsgatan. Enligt länsstyrelsens register använde företaget så kallade halogenerade lösningsmedel i produktionen.
Miljö- och bygggchef Ivar Pettersson uppger att Uppåkra håller på med markundersökningar kring förekomsten av tri i marken, något som man är tvingade att göra enligt lag.
– Det finns risk att det finns tri i marken. Vi beslutade att innan markundersökningen är gjord får inte bergvärmepumpar installeras. Vi vill inte riskera att sprida eventuella avgifter i marken via borrhålen, förklarade miljö- och byggnämndens ordförande Monica Sporrong.
Det här ställer till problem. Paret som lämnat in ansökan pekar på att huset renoverats med bergvärme som utgångspunkt, de angav att de tänkte installera bergvärme i bygglovsansökan, att fastigheten är så stor att de borde gå att borra någonstans, att grannarna på båda sidor om industrifastigheten har bergvärme, att hanteringen av lösningsmedlen har skett på motsatta sidan av industrifastigheten samt att kommunen i översiktsplanen har angett industrifastigheten som tänkt bostadsområde.
”De nybyggda husen kring Önnemovägen har alla bergvärme, alla byggda efter 2008. Utredningen om triförorening startat 2007. Detta kvarter ligger närmare industrin än vad vårt hus gör. Hur kunde dessa tomter få borra?”, frågar paret i brevet till miljö- och byggnämnden.
Förslaget till nämnden var att förbjuda bergvärme, men nämnden valde alltså en mildare skrivning. Om markundersökningen klargör att det inte finns några gifter i marken kommer paret att få sitt bygglov för bergvärme.