Waggeryds Museiförening har fått ett färgstarkt och värdefullt tillskott till föreningens samling av konst med vaggerydsanknytning, en oljemålning som visar hur Jönköpingsvägen 34 i Vaggeryd med omgivningar såg ut för 75 år sedan.
Målningen, tidigare okänd, är gjord av finländaren Mikael Raatikainen och skänktes till museiföreningen av efterlevande till Ingemar Folkesson från Vaggeryd när denne nyligen gick ur tiden.
Mikael Raatikainen var så kallad gåramålare, gårdsmålare, som förtjänade sitt mycket knappa uppehälle genom att måla främst gårdar, men också miljöer, fabriker och samlingsbyggnader. Mellan åren 1926 till 1932 avbildade Raatikainen många hus och gårdar i Södra Vätterbygden men gjorde under denna tid flera avstickare till Vaggeryds-bygden.
Resultatet av hans skaparmöda kan beskådas lite varstans. Enbart hos Waggeryds Museiförening hänger nu tre Raatikainen-målningar. De visar Nestors, J.G. Peterssons Möbelfabrik och så nu nyförvärvet från Jönköpingsvägen. I Folkets Hus hänger Raatikainiens målning av det år 1923 uppförda Föreningshuset på hedersplats.
Stig Andersson från Barnarp är bygdens verklige Raatikainen-expert och driver en hemsida med Raatikainen-verk. Han berättar att det sedan en utställning 1993 finns tolv Raatikainen-målningar från Vaggeryd med omnejd dokumenterade. Nu har den skaran vuxit till 13. Men det finns sannolikt än fler Raatikainen-verk i bygden.
Mikael Raatikainen föddes 1882 nära Joensuu i Finland. 1899 flyttade han till Helsingfors och fyra år senare gick färden vidare till Sverige.
Han arbetade en tid som porslinsmålare vid Rörstrands i Lidköping men sedan blev det kringvandring och gårdsmålning för hela slanten. Västergötland var huvudområdet för Raatikainen, men han gjorde också nedslag i bland annat Dalarna och Småland.
Han avled i Kungsäter år 1959.
Det konstnärliga värdet av Raatikainens målningar är fortfarande lågt, men de flesta tavlor har stort affektions- och dokumentationsvärde.
De är älskade av många.
1927 ställde Raatikainen upp sitt stafli i höjd med telefonstationen norr om Din-X-macken och målade det här motivet. Då växte det skog på Jönköpingsvägens sydöstra sida. Bakom ryggen på konstnären bredde ortens första soptipp Kalvadalen ut sig.
Evert Melin och Lars Erik Joakimson begrundar nyförvärvet till museiföreningens samlingar.
34:an är huset i bakgrunden och 36:an närmast!
De tavlor som Raatikainen målade mellan 1928-1932 i trakten av Barnarp kan ses avfotograferade på hemsidan http://www.barnarp.com Motiven är i huvudsak lantgårdar.
Nu har det kommit till två nya tavlor ytterligare från Vaggeryd, ett motiv på Jönköpingsvägen 59, målad 1932.
Andra tavlan är Eriksborg Bratteborg 1928.
Alla tavlor som spåras upp läggs ut i samlad grupp med text o bild på Facebooksidan.
Tipset om dessa kom via Kåre B. tack för hjälpen.
04/2013* För er som är intresserade av att följa vidareutvecklingen av insamlade tavelmotiv som spårats upp kan lämpligen se alla för närvarande över 450 bilderna upplagda på en Facebooksida. Efter inloggningen på FB skriver ni in följande i sökrutan, Målaren Mikael Raatikainen detta är en öppen sida för alla besökare. Bilderna är upplagda i olika album under rubriken *Foton* med geografiskt angivna områden för lättare sökning och bildvisning. Till bilden finns bifogad text med namn och årtal mm för lättare känna igen de gårdar o hus som visas.
På senaste tiden är arbetsområdet mestadels Västra Götaland som tycks ha otroligt många tavlor bevarade, samt intresserade människor som engagerar sig och medverkar för fylla på bildarkivet hela tiden.
Med hälsningar från Stig A-son.