Antalet konkurser fortsätter att minska. Under årets första månader har det i länet varit 50 konkurser mot 62 samma period 2010.
I april var det oförändrat 16 konkurser.
Några utvalda kommuner med årets konkurser och inom parentes motsvarande period 2010:
Vaggeryd 1 (0)
Värnamo 8 (9)
Gnosjö 2 (2)
Gislaved 2 (7)
Nässjö 7 (3)
Jönköping 22 (24)
Sävsjö 2 (3)
Alvesta 3 (2)
Ljungby 2 (4)
Växjö 10 (15)
Under april gick konkurserna i hela landet ned med 7 procent och för det första tertialet uppgår nedgången till 3 procent. Det var andra månaden i rad som konkurserna minskade rejält och den positiva utvecklingen beror främst på den starka tillväxten i svensk ekonomi och en stor efterfrågan på varor och tjänster. Orosmoln finns dock i vår omvärld.
Under april gick 462 företag i konkurs, enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC.
– Allt färre företag går i konkurs i ett svenskt näringsliv som blomstrar. Detta är särskilt glädjande när vi har rekordmånga verksamma företag på marknaden, och dessutom en hög andel nystartade företag. Den starka konjunkturen och efterfrågan räcker uppenbarligen för att den stora majoriteten företag kan drivas med tillräcklig lönsamhet, konstaterar UC:s marknadschef Roland Sigbladh.
Farhågor fanns att konkursutvecklingen 2011 kunde påverkas negativt då flera företag med svag ekonomi i början av året skulle betala in sina uppskjutna skatter.
– Även de företag som hade betalningssvårigheter redan innan finanskrisen slog till hösten 2009 har givetvis gynnats av de goda marknadsförutsättningarna. Konkursstatistiken visar att en viss mängd av dessa företag gick i konkurs under själva finanskrisen men också att de allra flesta tack vare uppskovet successivt kunnat rida ut stormen, vilket visar att stödåtgärden gav önskad effekt, säger Roland Sigbladh.
I en generellt mycket positiv konkursstatistik döljer sig även några negativa signaler. Byggsektorn dras med fortsatta problem. Trots en stark efterfrågan och en tilltagande framtidstilltro inom byggindustrin har konkurserna ökat med hela 13 procent det första tertialet jämfört med samma period 2010. Till detta kommer en stigande konkursfrekvens inom detaljhandeln.
– Konkursökningarna inom bygg och detaljhandeln står i kontrast till den starka byggkonjunkturen och den höga privata konsumtionen. Byggkonkurserna ökar främst i Stockholms län, vilket indikerar viss överetablering i regionen. Detaljhandelsökningen står mestadels att finna i Skåne och i Norrlandslänen. I norra delen av landet kan det vara svårare för till exempel nystartade handlare att få fotfäste på
marknaden, säger Roland Sigbladh.
Den största konkursminskningen i år står fortfarande transportbranschen för, vilket är naturligt i en stigande konjunkturfas.