Götatröms Fordonshistoriska Klubb har gjort en utflykt till industriminnen utmed Österån i Åkers socken tillsammans med Åkers hembygdsförening.
Först besöktes Skogsfors eller Skogafors som man oftast säger. Här låg mellan 1860 och 1938 en stångjärnshammare som utnyttjade vattenkraften i den lilla ån. Det startades av bönder och vagnssmeder i trakten. Man lyckades få tillstånd tack vare att grundarna själva ägde så mycken skog att tillgången på kol var säkrad. Som mest kunde man förädla 500 kg järn på ett skift. Det mesta gick till vagnstillverkning i trakten men en del exporterades via Helsingborg. Det säg att ett lass med paroxar dit behövde tre veckor för resan.
Senare besöktes Uljeshult och Ljungafors längre ner utmed ån. Här har redan på 1700-talet dokumenterats skattelagda kvarnar. Säkerligen är utnyttjandet av vattenkraften äldre än så. Senare fanns här såväl trä som metallindustrier. Nu rinner vattnet fritt genom dammarna men kanske är det inte så långt borta att energin på nytt kan tas till vara, nu till elkraft.
Vill du se hur smederna hade det i Skogafors så gå in på youtube.com och sök på Skogafors. Där finns en film som gjordes innan hammaren monterades ner och flyttades till vårt länsmuseum. Utmed Österån finns skyltar som beskriver hur vattenfallen utnyttjades förr i tiden.