På onsdag får alla som är nyfikna på spännande hus i Vaggeryd och Götafors garanterat sitt lystmäte på Bäckalyckan. Då gör museiföreningen i regi av Lars Erik Joakimson ett antal intressanta nedslag i den bebyggelseinventering som gemensamt gjorts av Waggeryds Museiförening och IOGT/NTO i Vaggeryd.
Även om Vaggeryd som tätort inte är mer än dryga 130 år finns det många byggnader med historia. Som ett litet smakprov om vad som komma skall berättar Joakimson här om Vaggeryds båda träskolor, två byggnader som snart går in i 100-åringarnas skara.
När Skillingaryd 1914 byggde en skola i sten byggde Vaggeryd nämligen två i trä.
– Det var 1912 som kyrkostämman beslöt att bygga en skola väster om järnvägen i Vaggeryd, berättar han.
– Beslutet togs efter votering. Skolrådet hade föreslagit att skolan skulle uppföras öster om järnvägen på en tomt skänkt av hemmansägare Johan Andersson, Lyckorna. Men fabrikör Alfred Johansson fick igenom sitt förslag att istället bygga på väster. Här kan man ana en dragkamp mellan bondesamhället och det framväxande industrisamhället, säger Joakimson.
I sann kompromissandra beslöt man dock 1914 att bygga ytterligare en skola, efter samma ritning, men då öster om järnvägen.
– Den byggdes på en tomt skänkt av hemmansägare A.J. Kjellerstedt med avsyning 1 september 1915, säger Joakimson.
När det västra skolområdet var fullt utbyggt för drygt 40 år sedan föreslog den dåvarande skolledningen att träskolan skulle rivas. Men lärarna ingrep och övertalade rektor att bevara byggnaden.
Men tider och idéer förändras och så småningom rektor beröm för den snygga renoveringen av västra träskolan. 1999 fick Östra skolan det kommunala byggnadsvårdspriset efter en ”stilenlig och hänsynsfull renovering.”
Västra träskolan bär sina 100 år med heder.
Östra skolan – fortfarande en pärla.