Tisdagens föreläsning i Åker där Bennie Åkerfeldt berättade om resandefolket blev en fullträff.
Föreläsningsföreningens ordförande Linneá Hugosson berättar här om föreläsningen:
Den fulltaliga publiken satt som trollbunden när Bennie Åkerfeldt berättade om sin släkt, resandefolket, även kallade tattare. Att tattarna alltid varit illa sedda visste nog de flesta, men vilken grym förföljelse de varit utsatta för, det är svårt att ta in. Bennies farmor fick vara med om att bli bortkörd från sitt enkla hem mitt i julhelgen, då grannarna slog sönder deras bohag och tvang ut barnfamiljen i vinternatten. Många av hans släkt har vistats i Marks härad i Västergötland, men han tog också många exempel från andra delar av södra Sverige. I Halland t ex beslöt kommunfullmäktige i 50 kommuner att fördriva tattarna helt. Ofta fick bofasta böta om de lät de resande bo över, och det gavs belöningar till dem som fångade in tattare och överlämnade till myndigheterna. En mängd liknande kommunala beslut finns citerade i hans bok ”Buron kallar oss tattare”. Buron betyder icke-resande på rommani-språket.
– Vi har behandlats som skadedjur, sade Bennie Åkerfeldt.
– I Norge uppkom t o m ett förslag i en kommun, att man skulle ge skottpengar på tattare.
På 1930-talet inrättades världens första rasbiologiska institut i Sverige. Man införde begreppet ”rashygien” som innebar att man började sterilisera tattare, zigenare och samer. Under ett par årtionden tvingades därmed 63.000 människor i Sverige in för en smärtsam operation så att de inte skulle kunna bilda familj. Så sent som 1950 steriliserades en nära släkting till Bennie, en flicka på 16 år. Hennes brott: hon såg inte ut som den ”ljusa, svenska rasen”, och hon tillhörde det resande folket.
Vi svenskar som är så snabba att fördöma rasismen ute i världen, vi har en mycket mörk historia själva.
Nu kan man tro att denna föreläsning gjorde kvällen riktigt dyster. Men Bennies berättarbegåvning och hans mjuka röst gjorde det möjligt att uthärda det förfärliga ämnet, och han lockade t o m fram några skratt. Han avslutade med en enträgen uppmaning att övervinna rädslan för det främmande och i stället komma närmare varandra och finna att vi alla är medmänniskor.
Till föreläsningen hörde också ett antal sånger, som gitarristen Pelle Jageby framförde, och som på ett vackert sätt illustrerade resandefolkets kultur.
– Föreställningen har getts 300 gånger runt om i södra Sverige, berättade Bennie.
Nu råkade den bli ett inslag i Vaggeryds kommuns kulturvecka, ett mycket gediget och tankeväckande inslag.
Det var absolut fullsatt i församlingshemmet i Åker. Privatbilder: Ola Hugosson.
Bennie Åkerfeldt hade ett mycket starkt budskap att framföra.
Till föreläsningen hörde också ett antal sånger, som gitarristen Pelle Jageby framförde,