Frida Boklund från Företagarna debatterar.
Receptet mot sjuklöneproblemet
De små företagen är Sveriges jobbskapare. 4 av 5 nya jobb de senaste 20 åren har tillkommit i små och nya företag. Det senaste halvåret har konjunkturen förbättrats. De små företagen ser expansionsmöjligheter och vill dessutom växa. Hela 67 % av företagen i Jönköpings län ser nu expansionsutsikter. Av dessa kan eller vill inte alla växa sysselsättningsmässigt, men omkring hälften uppger att de vill öka antalet anställda. I länet finns cirka 6 218 företag med 1–49 anställda (utöver ägaren). Vilken potential för fler jobb, lägre arbetslöshet och bättre välfärd!
Ett av de stora hindren för att företagen ska våga och vilja nyanställa är sjuklöneansvaret. Att behöva betala sjuklön under två veckor är dyrt, det är svårt att planera för och – inte minst – det är orättvist att företagen får stå för sjukdomskostnader som inte på något sätt hänger samman med arbetsmiljön eller andra arbetsrelaterade faktorer, till exempel om man skadar sig vid korpfotboll. Det finns visserligen ett högkostnadsskydd, men det träder först in på så höga nivåer att alltför många småföretag fått stora problem långt dessförinnan.
Regeringen har lovat att skyndsamt utreda om småföretagens sjuklönekostnader kan sänkas, bland annat genom att undersöka hur konstruktionen av högkostnadsskyddet kan utvecklas. Det är bra att regeringen uppmärksammar problemen. Det är också bra att man ser över hela sjuklöneansvaret och inte bara tittar på den andra sjuklöneveckan som varit i fokus i den politiska diskussionen.
Den helt övervägande andelen av sjukskrivningarna är kortarte än en vecka, så att bara ta bort den andra veckan är mest ett slag i luften.
Det är oerhört viktigt att man inte finansierar ett slopande med en generell höjning av arbetsgivargivaravgifterna. Det skulle kraftigt missgynna små företag som generellt sett har betydligt lägre sjukfrånvaro än storföretag och offentlig sektor.
Regeringens löfte kom i samband med budgetpropositionen i höstas. Nu snart ett halvår senare har fortfarande inget hänt. Den fråga man måste ställa sig är hur många tusentals jobb som inte blir verklighet i Sverige och i Jönköpings län på grund av politikernas ovilja och långsamhet att ta bort sjuklöneansvaret för de ägarledda företagen.
Frida Boklund, Regionchef Företagarna
Ja, så kan man ju också resonera. Vem/vilka tycker du Frida, i så fall ska ta över sjuklöneansvaret?
Detta borde du ju ha ett konstruktivt och genomtänkt svar på!
eftersom ”Frågande” ställer sig frågande till det som
arbetsgivare har att ta in i kalkyler för att möta kon-
kurrensen från EU-området förstår man lätt att han aldrig
har varit inblandat i att se offerter gå ur händerna…
Vi har i arb.givaravg en ej defin.löneavg.på10%,ovanst.
sjuklöneansvar mm..Det Har Ej våra konkurenter…Om man
är ett företag under 10 anställda med svensk beskattning
borde du förstå detta och vara lite ödmjuk om du har en
anställnig utanför stat o Kommun……
K-son verkar helt oförstående av frågan om sjuklöneansvaret. Vem/vilka ska ta detta? Du och Frida verkar mest bekymrade om lönsamheten. Vem vilka i ett företag, utför det egentliga arbetet? Arbetare och tjänstemän blir också sjuka i bland och då är det ju sjuklön som gäller.
Det är nog så att ”frågande” inte inser vad som skapar den välfärd du och jag vill ha..Men utan den producerande delen i samhället kan inte varken välfärd eller sjuklön skapas..Det som är fel är att en arb.givare får totala ansvaret för det som även sker på fritid…Och sedan är det så att utan lönsamhet finns inte ditt eller andra arbeten..Arb.tagare och arb.skapare måste se ödmjukt på detta …Krav kan vi ställa i allt ,men allt som läggs på arb.kostnaden slår tillbaka i konkurrens det är bara att inse….Tack för mej