I 26 år har stod han vid Statoil-macken i Skillingaryd utsatt för väder och vind och blev med tiden nästan bortglömd.
Men nu våras det för Oscar II. Fram på sommaren kliver majestätet fram ur anonymiteten nere vid Statoil-macken till en mer framskjuten och verkligt kunglig exponering i pocketparken söder om turistbyrån.
Där kommer han från en upphöjd position cirka fyra meter över marken att kunna blicka ut över genomfartstrafiken på Södra vägen/gamla E4.
De var 1986 som bygdens store folklivsskildrare Gunnar Svensson i Bissefäll invigde sitt konstverk i trä vid dåvarande värdshuset Oscar. Det är en skildring av bygdens historia med Oscar II tronande ovanpå hela härligheten i sin krona med mantel, en uppställning som lämnar utrymme för tolkningar.
Detta majestätiska konstverk var på god väg att glömmas bort, framför allt sedan turistbyrån flyttats till annan plats.
Det var då hembygdskämpen Ola Hugosson tog kung Oscar-konstverket under sina vingar, med assistans av Arbetsmarknadsenheten som utfört den praktiska delen av reparationsarbetet på Oscar II i Bissefällarns version.
Det som gjorde Hugossons ingripande möjligt var kommunens dispositionsrätt över delar av Gunnar Svensson samlingar.
– Projektet sker i samarbete med konstutskottet. Alla har varit väldigt positiva, understyrker Ola Hugosson.
– Den förste jag tog kontakt med var Lars Ljungkvist i konstutskottet och när han var så positiv gick jag vidare till miljö- och bygg med stadsarkitekt Jan Olof Olson och senare även kommunalråden. Jag visste också att AME var villigt att medverka.
Kung Oscar och återstoden av konstverket transporterades till arbetsmarknadsenhetens fabrikslokaler i Vaggeryd där trion Kurt Molin, Andrzej Kret och Daniel Gustavsson tog i tu med arbetet att ersätta skadade delar .
– Den del av arbetet som gjordes oss lite brydda var kragen med olika vinklar på de olika trästyckena, berättar Kurt Molin.
Nu ska majestätet målas och monteras innan det blir dags för återinvigning. Ola Hugosson beräknar att täckelset ska fås att falla före semestern.