Skillingard Nu berättade i går om en förmodad vargattack i Bissefäll utanför Skillingaryd.
Bakgrunden var att i torsdags hittades två döda och ett skadat får i en hage i Bissefäll. Länsstyrelsen besiktningsman anser att angreppet med 80 procent sannolikhet orsakats av varg. För att säkerställa om det är ett vargangrepp har Länsstyrelsen skickat ett DNA-prov, med saliv från såret på fåren, för analys.
Länsstyrelsen uppmanar tamdjursägare i denna del av länet att öka tillsynen av sina djur och se över stängslen. Ett vanligt fårnät ger som regel ett bra skydd mot varg, men bör då vara ordentligt sträckt nedtill. Kompletteras fårnätet med en eltråd med hög spänning (4500 V) ca 15-20 cm över nätet och en i nederkanten precis innanför nätet på cirka 20–30 cm höjd får man ett mycket bra skydd mot varg (förutsatt att ingen stenmur eller dylikt finns inom 1 meter från stängslet, som vargen kan ta sig upp på och hoppa ifrån). Om vargen står på marknivå hoppar den sällan över stängsel utan försöker ofta krypa under eller gå igenom dem. En åtgärd av mer tillfällig karaktär är att ta in fåren på natten om man har möjlighet till det, eller flytta dem närmre gården.
Länsstyrelsen uppmanar allmänheten att fortsätta rapportera om man ser varg eller något annat av de stora rovdjuren, antingen via rovobs.se eller telefonsamtal till våra rovdjursspårare/besiktningsmän.
.
Ja, då var det väl som förmodat varg i farten igen. Nästa fråga är släktskapet med Ålarydsvargen. Ja, om det är en ny varg den här gången så får man väl vänta på två attacker till innan det är dags att sätta igång den patetiska skyddsjaktskarusellen igen. Men om det skulle vara samma varg så har den väl redan med råge meriterat sig för skyddsjakt, eller….? Att spänna el-trådar som Länsstyrelserna brukar rekommendera är ju lite ett slag i luften. Det kanske minskar risken för angrepp på boskap, men eliminerar på intet sätt risken. Övervaka djuren mer – hur skall man klara det? Sätta ut en liten vallpojke med något skrämselredskap som man gör i andra länder? Det där förslaget är ju ett hån emot arbetande landsbygdsbefolkning som har så myckat annat att sköta under en arbetsdag utan att plötsligt behöva sitta och vakta fåren mot en varg. För övrigt hjälper inte ens övervakning mot angrepp. Det finns exempel på sällskapshundar som dödats 25-50 meter från bostadshus och hundar som attackerats på lika kort avstånd från ägaren. Under 2011 vargdödades, om jag räknat rätt, 24 hundar av vargar. Under 2012 var det 15 hundar som gick åt och under 2013 har det hittills varit minst 8 hundar. Därutöver finns det många hundar som skadats och ett antal som attackerats men där ägaren lyckats avliva vargen i tid. Jag tror det skall till mycket tur om man med stöd av §28 skall lyckas avliva en varg som attackerar en hund. Vid två angrepp nyligen sköts en varg som inte reagerade på varningsskott. Möjligen kan det ha varit en närgången varg som tidigare varit aktuell för skyddsjakt men som fått leva vidare därför att den var ”genetiskt värdefull”. I det andra fallet nyligen blev en gråhund sliten i bitar av tre vargar innan husse hann fram, trots att avståndet var kort och husse reagerade genast. Risken är överhängande att vi kommer att få se vargdödade hundar här också inom snar framtid.
Idag har det på två olika ställen i Dalarna skjutits vargar som attackerat älghundar och som inte reagerat på varningsskott utan fortsatt angreppen. Hur kommer det att bli här när älgjakten startar imorgon?