I dag skulle kommunstyrelsen ha lagt ett förslag om förändrade regler för gårdsbelysning.
Nu blev det aldrig något beslut. Kommunalrådet Berry Lilja (S) säger att man måste diskutera det här mer. Kanske kan det vara svårt för S och C att få till ett gemensamt förslag då det här kanske blir en het potatis.
Grundförslaget från tekniska utskottet var att kommunen överlåter gårdsbelysningen till fastighetsägarna samt erbjuder dem ett årligt bidrag på 500 kronor per år.
– Det är är en viktig symbolfråga för Vaggeryds kommun och dess landsbygd. Ska landbygdens boende ha samma förutsättningar som tidigare eller ska de försämras, frågar sig Gert Jonsson (M).
Han tror att den här frågan kan leda till en spricka S och C emellan.
Gert säger att en komplikation är att kommunen de senaste åren bidragit med upprustning och ny mätning för vissa abonnenter.
– Det förslag som nu var framme innebar att man inte behandlade alla kommuninvånare lika. Om ett sådant beslut skulle tas av kommunfullmäktige skulle det överklagas och det borde då rimligtvis upphävas av länsstyrelsen, säger moderaten.
Nu kommer frågan att diskuteras noga i partigrupperna för att snart komma till kommunstyrelsen.
Verkar sanslöst! Ska man betala underhållet för sin gårdsbelysning efter detta? Hur ska vanligt folk kunna byta lampa i en lyktstolpe? Eller byta stolpe när den blir dålig? Låt i så fall samma regler gälla i tätorterna!
håller med dig Landsbygdsbo.
hur sjutton ska vi kunna byta lampa i en lyktstolpe.
Hur gjorde man förr när man fick betala för sitt gårdsbelysning jo två-tre man och en lång stege i trä.
Som centerpartist tycker jag att landsbygden ska vara upplyst på samma villkor som i tätorterna.Men man ska vara mantalskriven på platsen för att få denna förmån. Då är man ju skattebetalare i Vaggeryds kommun.
Klart att vi på landet skall ha samma vilkor för belysning som i tätorten, eller skall landet avfolkas helt. Vi betalar också skatt.
Jag bor utanför Skillingaryd och här är det så att vi får 270 kr av Vaggeryds Energi årligen. Vi bytte till lågenergilampor vilket resulterade i att fastigheten tog över ägandet -08
Ska man också utföra anslutningen till den egna elcentralen så kommer många lampor att slockna direkt. För vår del måste vi både gräva genom trädgården och gräva över vägen utanför…
Vaggeryds kommun har sedan 1971 haft kostnadsfri väg- och gårdbelysning för fast boende på landsbygden.
Ett bra och klokt beslut som man nu vill riva upp.
För mig handlar det om principer och synsätt.
Är boende på landsbygden lika viktiga som dem som bor i tätorter?
Om man kan belysa gång- och cykelvägar, skidbackar, bandybanor, allmänna parkeringsplatser etc. varför kan då inte en fast boende på landsbygden ha samma rättighet?
Varför vill man sakta släcka ner landsbygden genom att luras skriva på ett avtal som innebär att man övertar anläggningen till en i sammanhanget struntsumma som inte räcker till underhåll?
Landsbygdsbor i norr och söder, öster och väster förenen eder genom att skarpt protestera mot förslaget!!!
Har man valt att bo på landet ska man väl inte väl bli straffad vi betalar ju samma skatt som de som bor i tätorten, eller vill Berry Lilja ha högre lön, landsbyggden trogen
Väl talat Gert.Upp till kamp för lampan!!!!