Skillingaryd/Vaggeryds Ornitologiska Förening och Naturskyddsföreningen i Vaggeryds kommun har lämnat ett gemensamt yttrande på det föreslagna miljöprogrammet. Så här skriver de båda föreningarna: ”Vi vill lämna följande synpunkter på kommunens Miljöprogram.
1. Begränsad klimatpåverkan.
Vaggeryds energi:s planerade oljeeldade extrapanna vid Hammarvägen borde istället planeras för eldning av förnyelsebar energi, exempelvis pellets. Vad ställs för krav på transportaktörerna gällande avgasrening och val av bränsle? Föreningarna ser gärna att kommunen fortsätter sin satsning på elbilar som ett gott exempel.
3. Bara naturlig försurning.
Vi ser positivt på kommunens kalkningsambitioner med utökad uppföljning.
4. Giftfri miljö.
Kommunens återvinningsstation är föredömligt skött och stimulerar kommuninnevånarna till att sortera och lämna in sitt miljöfarliga avfall.
Kommunens ansvar att informera och upplysa om miljöfarligt avfall kan inte nog understrykas. Här tycker vi att man har missat att redovisa planerna för de äldre ”bortglömda” soptipparna. Det borde finnas en plan för inventering och uppföljning.
9. Grundvatten av god kvalité.
Nuvarande grundvattentäkt norr om Badplatsvägen ska skyddas en gång för alla från bebyggelse eller annan exploatering.
11. Myllrande våtmarker.
Kommunen ska inte ge tillstånd till bränntorvstäkter. Kommunens arbete med anläggning av utjämningsdammar stödjer vi, samt även nyanläggningar av våtmarker.
12. Levande skogar.
I kommunens skogsbruksplan är det viktigt att skötseln av skog genomsyras av att den biologiska mångfalden bevaras och den biologiska produktionen skyddas. Skogsbruksplanen ska vara ett levande dokument och styra det dagliga arbetet.
13. Ett rikt odlingslandskap.
De få tätortsnära odlingsmarkerna som finns i kommunen, t.ex Götarp och Fåglabäck, skall skyddas från framtida exploatering, då dessa utnyttjas flitigt av närliggande dagis, skolor samt närboende. Viktigt är att förutsättning finns för ett fortsatt aktivt jordbruk.
15. God bebyggd miljö.
Bevara de få centrala grönområdena som fortfarande finns kvar. Dessa har krympt i rask takt.
16. Ett rikt växt- och djurliv.
Det är viktigt att säkerställa de miljöer som hyser och ger möjlighet till ett rikt växt- och djurliv, samt även utveckla dessa område. Ett exempel på detta kan vara att återskapa Linnarebäckens meandrande lopp mellan Jönköpingsvägen och Hjortsjön.
Kommunens arbete med miljöfrågor upplever vi har förbättrats och med detta dokument aktualiserats. Vi anser att för att kunna leva upp till intentionerna i Miljöprogrammet så skulle en kommunekolog vara en viktig tillgång.
Tycker Naturskyddsföreningen att återvinningsstationen är så föredömlig? Jag skräms av komposteringen av trädgårdsavfall. Phytophtora är, så långt man kan bedöma nu, ett jättehot mot faunan. Pessimisterna säger att vår tids träd snart kommer att vara försvunna och nu lerat man alternativa träd i ostasien. Får man in Phytophtora i kompostlimpan på återvinninsstationer så har man det i hela limpan och om man sedan använder komposten…. Ja vad som händer kan ju var och en räkna ut. Jag tycker att allt trädgårdavfall på anläggningen borde brännas. Det är bara avfall från den egna trädgården som via kompostering skall återgå till trädgården i ett biologiskt kretslopp.
Har ni inte på Ornitologiska Föreningen några åsikter om vindkraft?
Vindkrafttverk skördar fler fågeloffer än man tidigare trott och rovfåglarna är överrepresenterade.
Bara på Gotland dödas det ca 20 örnar årligen p.g.a. kollisioner med vindkraftverk.
http://www.sofnet.org/sof/nyheter/2013/vindkraft-skordar-fler-fageloffer-an-man-trott/
Eller tycker ni att det är OK eftersom ni tror att vindkraftverken räddar klimatet?