Gert Jonsson (M) ger svar till Socialdemokraterna
Avvecklad Socialdemokratisk enfald är bättre än en avvecklad mångfald
LOV: Lagen om valfrihet handlar om att flytta makt och inflytande från politiker och tjänstemän till äldre med behov av hemtjänst.
Att som äldre själv kunna styra och påverka sin vardag och sin hjälp är en viktig kvalitetsfråga både nu och i en framtid.
Det är ju så att nöjdheten hos dem som erhåller hemtjänst är avgörande, och ett sätt att kunna påverka nöjdheten är att kunna välja utförare.
I Vaggeryds kommun så är det cirka 15 som valt annan utförare i hemtjänst service än kommunen. Taxan för detta är exakt samma taxa som vår egna hemtjänst har.
När det gäller omsorg inom hemtjänst så har vi idag ingen annan utförare än kommunens hemtjänst.
Hur nu ett eventuellt avskaffande av LOVen per automatik skulle förbättra ekonomin totalt för hemtjänsten finns det ingen som helst beräkning på.
Våra genomsnittskostnader för hemtjänst ligger under Jönköpings läns genomsnitt och också under genomsnittet för liknande kommuner. När det gäller kostnader för särskilt boende är det tvärtom.
Därför är det inom övrig äldrevård som vi är något dyrare än andra kommuner, men inom övrig äldrevård har vi ingen annan utförare så slutsatsen att skylla på LOVen är befängt!!
Att kostnaderna för hemtjänst här och i andra kommuner totalt ökar har många förklaringar.
Antalet personer med hemtjänst ökar och att antalet platser inom särskilt boende eller motsvarande inte ökar utan minskar något. Hemtjänsten utför mycket mera en kvalificerad vård än vad man tidigare gjort. Utskrivningen från sjukhus går idag mycket snabbare vilket leder till att hemtjänsten får ett mycket tyngre uppdrag. Förklaringarna är många fler och mångfacetterad och denna diskussion pågår i alla kommuner i Sverige. Men jag tror att Vaggeryds kommun är ensam bland 290 kommuner i att skylla allt på LOVens införande!
Att helt sluta mäta tid hos äldre medför också att vi aldrig kan påvisa att resursförstärkningar behövs. I skatteväxlingen med Landstinget för hemsjukvård så var det en uppskattad tid som angavs som riktvärde. Hur ska vi få till oss mera resurser av Landstinget för exempelvis utökad hemsjukvård om vi inte mäter denna ökning?
Sedan är det ett fånigt påhopp i att jag inte har några förslag. 98 % av förslagen som nämnden beslutar kommer ifrån förvaltningen som i sin tur grundar sina förslag på diskussioner i AU och presidiet. Av de övriga två procenten står undertecknad mera för i förslags väg än vad majoriteten gör.
Vore också mera klädsamt om debatten kunde föras med namnunderskrift i debattartiklarna. Ingen ska väl vilseledas i tron att Socialdemokraterna i Socialnämnden har haft stormöte och gemensamt formulerat sina debattartiklar. Det är valår och vänsterflygeln inom S ges spelrum för att kunna helgardera och röstmaximera.
Känner inte igen den tidigare pragmatiska ton som ordförande i Socialnämnden har använt sig av och som legat till grund för en enig äldreplan som anger mål och visioner för framtida Äldrevård i Vaggeryds Kommun. En äldrevård där LOVen självklart ingår!
Gert Jonsson
Vice ordförande i socialnämnden (M)