Fallet med de kreosotimpregnerade stolpfundamenten på kraftledningen Sydvästlänken går nu vidare till högsta instans. Det har miljö- och byggnämnden i Vaggeryds kommun beslutat idag.
Förra veckan berättade vi att mark- och miljödomstolen hade godkänt ett överklagande från Svenska Kraftnät mot ett beslut i Vaggeryds kommun om att inte tillåta att kreosotimpregnerade stolpfundament i den nya 400-kilovoltstledningen Sydvästlänken på dess väg genom sydöstra och östra delarna av kommunen.
Det var den 25 juni förra året som miljö- och byggnämnden i Vaggeryds kommun, i likhet med flera andra höglandskommuner, beslöt att förbjuda affärsverket Svenska Kraftnät att använda giftig kreosotimpregnerat stolpfundament från den stora kraftledningen Sydvästlänken. Sliprarna var dock vid sommartid i fjol redan på plats.
Affärsverket Svenska Kraftnät överklagade beslutet till länsstyrelsen som emellertid gick på samma linje som Vaggeryds kommun. Därför gick Svenska Kraftnät vidare till Mark- och miljödomstolen som meddelade sitt domslut förra veckan.
Nu väljer dock Vaggeryds kommun i sin tur att gå vidare och överklagar det beslutet i högsta instans som är mark- och miljööverdomstolen i Stockholm.
– Vi känner oss överkörda, fick ju heller aldrig möjligheten att pröva någon anmälan utan ställdes mer eller mindre inför fullbordat faktum i efterhand, säger miljö- och byggnämndens ordförande Monica Sporrong (S).
Nämndens vice ordförande Johnny Wackt, (KD) skräder verkligen inte orden.
– Horribelt, dubbelmoral, är två synpunkter som Wackt använder när han beskriver Svenska Kraftnäts och statens agerande.
– Eftersom jag själv är markägare vet jag vad som gäller och hur svårt det är att göra något på min egen mark som vållar minsta lilla miljöbelastning. Här däremot kör man in en massa ”skit” och dumpar den helt självsvåldigt på annans mark. Var hamnar vi nästa gång om det här får fortsätta, undrar han.
De sliprar som används är veritabla giftbomber som grävs ned tillsammans på högkant i marken som ankare för ledningsstolparna. Fundamenten har måtten fyra gånger fyra meter.