Öppna jämförelser för Jönköpings län visar bra tillgänglighet och bemötande och överlag goda medicinska resultat.
Måndagen den 28 november 2011 presenterade Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting sin sjätte rapport med jämförelser av den svenska hälso- och sjukvården.
I Öppna jämförelser jämförs tillgänglighet till vårdcentraler och specialistsjukvård, behandlingsresultat, läkemedel och ekonomi. Antalet indikatorer fortsätter att öka och i år är antalet 173, 39 fler än förra året.
Förbättrade resultat
Många resultat har förbättrats sedan förra årets rapport och i flera fall ligger Landstinget bland de främsta i jämförelse med övriga landsting.
De goda resultaten återfinns inom bland annat tillgänglighet, behandling med biologiska läkemedel mot reumatiska besvär, intensivvård, tidiga aborter, strokevård och hjärtsjukvård, där över 99 procent av dem som behandlas med ballongvidgning vid kranskärlssjukdom överlever, den högsta andelen i hela landet.
Men det finns även resultat som sticker iväg åt det negativa hållet.
Stolt över kvaliteten
Hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig tycker att Landstingets medarbetare ska vara stolta över de bilder av hälso- och sjukvården i Jönköpings län som presenteras i Öppna jämförelser.
– Jämförelser är nödvändiga för att förbättra vårdens kvalitet och effektivitet, även om det sällan finns enkla förklaringar till varför resultaten ser ut si eller så. I vårt landsting har vi arbetat systematiskt med kvalitetsförbättringar i många år och när vi blickar tillbaka kan vi se en fantastisk utveckling av vården, till gagn för våra medborgare och patienter.
Grönt, gult och rött
Jämförelserna rankas i grönt, gult och rött – vilket kan uppfattas som skarpa kontraster eftersom skillnaderna ofta är små. En röd markering kan vara både ett bra och ett förbättrat resultat, även om det inte är det i jämförelse med övriga landsting. På samma sätt finns det förbättringsmöjligheter även för de resultat som nått det gröna fältet.
Lokalt verktyg
De allra flesta resultaten är väl kända inom respektive verksamhetsområde, eftersom de hämtas ur register dit Landstinget rapporterat sina uppgifter. Men jämförda med andras sporrar de till ytterligare förbättringar. För det är så de öppna jämförelserna i första hand ska ses – som ett verktyg i det lokala arbetet
– Alla verksamheter och Landstingets ledningsgrupper kommer nu att gå igenom och analysera rapporten. Vi ska lägga kraft på de områden där vi behöver bli bättre, så att vi kan fortsätta att ge god vård samtidigt som vi hushållar med våra resurser, noterar Mats Bojestig.