Det är bråda dagar på Järnvägshotellet i Skillingaryd. Det är semesterstängt, men Madeleine Gustavsson och hennes mamma Inger Gustavsson har fullt upp med att laga mat åt hela produktioneteamet i Farmen som håller till i kommunen nu.
– Gutta och Paolo Roberto gillade min kålpudding, det fick jag veta, säger Inger.
– Det går inte prata med henne längre, säger Madeleine och skrattar.
En veckas semester den här sommaren, det är vad Madeleine har kunnat ta ut. Som egen företagare får man passa på, och ta de arbetstillfällen som kommer. När matsalen på Skillingaryds läger skulle ha sommarstängt så höll hon tummarna för att hon skulle få uppdraget att laga maten åt Farmen-teamet.
– Jag hoppades att de skulle ringa mig och det gjorde de. Det är alltid trevligt att få jobb.
Stängt under sommaren
Under somrarna har Järnvägshotellet stängt för dagens rätt och andra restaurangbesök, men Madeleine tar alltid hand om minnesstunder, och om det dyker upp andra jobb. Som Farmen till exempel.
– Farmen är jättebra för oss. Vi har aldrig haft så mycket att göra under sommaren som nu. Det är bra för hela kommunen egentligen. Det är många som tjänar på Farmen, säger Madeleine.
Hon berättar att många också är intresserade och frågar hur det är att jobba med Farmen-teamet.
– Man får ju mycket uppmärksamhet för det här med farmen, alla frågar, många vill veta. Men vi har inte så mycket kontakt med dem. De äter inte här, vi citerar maten. Vi pratar ju i telefon och vi mailar. Det funkar jättebra, säger Madeleine.
– Men vi hör ju lite vad de tycker om maten och så, säger Inger och skrattar.
Inger har koll
Inger stöttar upp Madeleine när det är mycket att göra. Inger har också lite mer att göra med teamet, för hon hjälper dem att hitta hantverksprylar och saker till TV-deltagarnas uppgifter. Inger har hållit på med hantverk sedan hon var 13 år och har stor inblick i allt som har med hantverk att göra i kommunen. Precis vad det är för saker hon skaffar fram åt deltagarna är hon förtegen om. Vissa saker måste hållas hemliga.
Tack vare sin kontakt med teamet ser hon också till att upplysa dem om var de kan handla på hemmaplan. Från mat till deltagarna till djuren, och allt annat som man kan tänkas behöva. Och hon har koll på att de följer hennes råd.
– Vi har ju allt här i kommunen. Så då är det ju bra att de handlar här och inte i Jönköping. Det ger ju mycket till kommunen, säger Inger.
Snart dags att laga middag. Järnvägshotellet lagar både lunch och middag till produktionsteamet. Mellan 25 och 50 portioner kan det röra sig om. Det är inte alltid det lättaste att hitta på meny när det är så många som ska äta så ofta, särskilt som det är specialkost, med vegetariskt, laktos och liknande.
– Ibland får man idétorka. Men det gäller att vi sköter oss så de vill komma tillbaka nästa år, säger Madeleine.