– Vad ska jag säga till min mor? Att det inte händer något med Lagan förrän 2015?
Lars-Göran Ottosson ställde frågorna som gav klara besked om när restaureringen av Lagan med utgångspunkt från en skötselplan ska börja gälla.
Kommunalrådet Berry Lilja (S) svarade att skötselplanen ska kunna antas i januari och att pengar ska avsättas i den budget som fastställs i juni nästa år.
Dessförinnan ska de politiska partierna få säga sitt samtidigt som allmänheten ska informeras under ”resans” gång.
– Så länge jag har bott i Vaggeryd har jag hört att det varit omöjligt att göra något åt Lagan med omgivningar. Men nu ska det ske, försäkrade Lilja.
Frågan är bara om man kan komma igång med arbetet före sommaren 2013. Då har det gått två år sedan förslaget ställdes i Kerstin Ottossons medborgarförslag sommaren 2011.
Promenaden som hade fått titeln ”Att vårda landskap och vatten vid Lagan” samlade närmare 50 personer i ett väder som sannerligen inte lockade till utomhusaktiviteter. Åtminstone inte till att börja med.
Thomas Gustavsson från Skogsstyrelsen medverkade liksom två kommunala chefer, parkchefen Hans Göransson och va-chef Björn Svensson.
Gustavsson använde ord som ”diamant” och ”fantastiska möjligheter” när han beskrev Lagans kvalitet.
– Fantastiskt att så många kom i det här vädret. Det visar vilket engagemang det finns i den här frågan, konstaterade tekniska utskottets ordförande Carina Ödebrink (S).
Carina Ödebrink välkomnar de paraplyförsedda deltagarna i Lagan-promenaden.
Lars-Göran Ottosson ställde frågor till Hans Göransson, Thomas Gustavsson och Carina Ödebrink.
Man får intrycket att hela den här grejen är en synnerligen het potatis.
Vilka åtgärder som än kommer vidtagas kommer möta hård kritik antingen från gallringsfalangen som vill ha en mera parklik lösning, eller från naturfalangen som kommer skrika i högan sky så fort en kvist bryts. På varje kvist häckar en unik fågelart eller växer en unik lav… Vi har alla hört sånt där till leda.
Den bekväma lösningen för dem som fått i knät att verkställa är att dra det hela i långbänk. Det är precis det vi upplever nu. Alla tänkbara instanser och intressegrupper ska tillåtas yttra sig och har självklart något slags vetorätt. anrättningen är dessutom garnerad ned en landskapsarkitekt. Man häpnar.
Det sätt som valts att hantera det här skapar bara motstående falanger. Det bästa hade varit om parkförvaltningen helt enkelt gett sig ut med röjsågarna dagen efter beslutet tagits.
De som vill se natur behövet bara promenera tio minuter i valfri riktning från centrum.
Av antalet Vaggerydsbor som kom till Laganvandringen och information från kommunen kan man dra slutsatsen att det är något som berör många. Det är ju faktiskt så att man knappt kan se vattnet pga all växtlighet. Det fanns ju många goda förslag som vi fick ta del av.´Låt oss nu verkligen hoppas att det inte tar slut med denna information. Ett av förslagen var en öppen plats på udden mitt emot Lillakulla. Där såg det ju inte så vackert ut nu men kan göras till en fin öppning med soffor och alla kan ha som samlingsplats där man kan ta med sig kaffekorgen. Lagom långt från centrum för att alla, även äldre, kan ta sig för en stunds avkoppling.
Ni som vill se kullfallna halvt förmultnade träd, snår, ris i kubik, allsköns mossor och mängder av småkryp av alla de slag, ni skall bege er till Östermoskogen i skogspartiet mellan vägen genom naturaområdet och Lagan.
Om ni skall ned till ån, ”lycka till”.